Πολιτική

Οι ΗΠΑ δεν έχουν υπουργό Εξωτερικών – Ανύπαρκτος ο Τίλερσον!

Αυτός είναι ο ακριβής τίτλος που περιγράφει όλα όσα γίνονται στις ΗΠΑ με τον Στέιτ Ντιπάρντμεντ να ζει στη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον είναι… ανύπαρκτος, με τους Αμερικανούς διπλωμάτες αλλά και το λαό να προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν συμβεί τα εξής:

Κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η Ουάσιγκτον προώθησε νέα ορολογία για την πορεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ενώ οι ΗΠΑ πρότειναν τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου των σχέσεων με τη Ρωσία. Όμως, το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών παρέμεινε σιωπηλό.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, ενώ περιόρισε τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε λιγότερες από 50 λέξεις.

Σήμερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισκέπτεται το Μεξικό. Όμως, οι Αμερικανοί πολίτες πληροφορήθηκαν για την επίσκεψη αυτή (αρχικά) από τις μεξικανικές εφημερίδες. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι υπεύθυνο για να διευκρινίζει την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και διεθνώς. Το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η μοναδική κυβερνητική δομή στην Ουάσιγκτον -πέραν του Λευκού Οίκου- που παραδοσιακά ενημερώνει δημόσια και καθημερινά τους Αμερικανούς πολίτες με τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Αυτό, έχει να γίνει από τις 19 Ιανουαρίου!

Μετά την πρόσφατη ανάληψη του υπουργικού χαρτοφυλακίου από τον Τίλερσον, υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση σχετικά με τις προτεραιότητες, το πρόγραμμα, αλλά και τις πολιτικές της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα, η σιγή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αποδίδεται στις καταστάσεις έντασης που κλήθηκε ν” αντιμετωπίσει ο Λευκός Οίκος και η κυβέρνηση Τραμπ, στον χαρακτήρα του Τίλερσον ή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προκειμένου να προσαρμοστεί από τα προηγούμενα καθήκοντα του, στην προεδρία της ExxonMobil, στις απαιτήσεις διοίκησης του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Πέρα από την αιτία της στάσης σιωπής, διπλωμάτες, αναλυτές, πρώην αλλά και νυν αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ δηλώνουν ότι η συνέχιση της σιωπής εγκυμονεί κινδύνους για την άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ένα σιωπηλό αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών επιτρέπει σε άλλες χώρες να προσδιορίζουν το περιβάλλον της συζήτησης για το την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, τα γεγονότα της διεθνούς σκηνής, την καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά και την πιθανή εξαπάτηση αμερικανικών επιχειρήσεων και πολιτών αναφορικά με την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...