Κόσμος

Europol: Ο κίνδυνος τρομοκρατικών χτυπημάτων στις γιορτές είναι ιδιαίτερα μεγάλος- Ποιες χώρες είναι στο στόχαστρο

Με το χθεσινό μακελειό  σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, ο φόβος της τρομοκρατίας επέστρεψε και πάλι στην Ευρώπη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Europol ο κίνδυνος τρομοκρατικών χτυπημάτων στις γιορτές είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές παραμονές και κατά τη διάρκεια των εορτών στην Ευρώπη είναι -θα μπορούσε να πει κάποιος- τα πλέον πολυσύχναστα μέρη των εορτών και θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν στόχους τρομοκρατών.

Με αυτή τη σκέψη και με δεδομένο ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν χτύπημα τις εορταστικές ημέρες στην Ευρώπη, η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας σε μια προσπάθεια να μειώσουν την έκθεση των πολιτών τους σε κίνδυνο.

Ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουεϊνράιτ, είχε ήδη προειδοποιήσει από τον Νοέμβριο ότι η υπηρεσία θεωρεί σημαντικό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, από ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και δεν απέκλειε αυτό να γίνει μέσα στα Χριστούγεννα.

«Οι επιθέσεις του ISIS έχουν διττό στόχο. Να προξενήσουν όσο γίνεται περισσότερα θύματα αφενός και να αποκτήσουν όσο γίνεται περισσότερη δημοσιότητα αφετέρου» δήλωσε ο επικεφαλής της Europol στην εφημερίδα De Tijd. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τις μέρες των γιορτών προσθέτει.

«Η τρομοκρατική απειλή δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά και στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιθέσεων και στην Ισπανία και την Πορτογαλία» είχε πει χαρακτηριστικά.

Η επίθεση στο Βερολίνο που σκόρπισε το θάνατο

Το φορτηγό που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του κεντρικού Βερολίνου χθες βράδυ, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 48, ήταν πιθανώς επίθεση, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η αστυνομία είπε στο Twitter ότι έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός υπόπτου και ότι ένας άλλος ένας άντρας που επέβαινε στο φορτηγό σκοτώθηκε όταν έπεσε πάνω σε ένα πλήθος συγκεντρωμένο γύρω από παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια, στους πρόποδες της εκκλησίας στη μνήμη του κάιζερ Γουλιέλμου, στην καρδιά του πρώην Δυτικού Βερολίνου.

Η επίθεση που ξύπνησε μνήμες από εκείνη το βράδυ της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν άνδρας στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους είχε πέσει με φορτηγό πάνω στο πλήθος που γιόρταζε την Ημέρα της Βαστίλης, την εθνική γιορτή των Γάλλων.

Τότε, είχαν χάσει τη ζωή τους 86 άνθρωποι και την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Και τώρα, ο εφιάλτης των τζιχαντιστών επιστρέφει.

Γαλλία: Αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες αγορές

Η Γαλλία θα αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας σε χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη τη χώρα μετά από την επίθεση φορτηγού χθες βράδυ στο Βερολίνο όπου τουλάχιστον εννιά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 50 τραυματίστηκαν, είπε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

"Η γαλλο-γερμανική συνεργασία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή ώστε οι δημοκρατίες να νικήσουν στον πόλεμο εναντίον αυτών που θέλουν να πλήξουν τις αξίες και τις ελευθερίες μας", είπε σε δήλωσή του το υπουργείο.

"Όλες οι δυνάμεις ασφάλειας θα μείνουν στο ύψιστο σημείο επαγρύπνησης. Η ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες αγορές θα ενισχυθεί με άμεση εφαρμογή", πρόσθεσε.

Ενισχύονται τα αντιτρομοκρατικά μέτρα στην Ιταλία

Ενισχύονται και στην Ιταλία τα αντιτρομοκρατικά μέτρα μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Άγκυρα και στο Βερολίνο. Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης.

Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει η επιτροπή αντιτρομοκρατικής στρατηγικής ανάλυσης, στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιφυλακή στην χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλή, από την στιγμή, μάλιστα, που σε πρόσφατα βίντεομηνύματα των ισλαμιστών τρομοκρατών γίνεται ευθεία αναφορά σε απειλές κατά της Ιταλίας και του Βατικανού.

"Επίθεση ντροπής στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, της κυβέρνησης και του γερμανικού λαού, που επλήγη από την τραγωδία αυτή", έγραψε μέσω Twitter o Ιταλός υπουργός εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ