Κόσμος

Το ιστορικό τηλεφώνημα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στον Τζορτζ Μπους και η μέρα που άλλαξε την ιστορία

Ήταν τότε που ο Μιχαήλ Γκορμπσατσόφ ανακοίνωνε στην τηλεόραση την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης, προκαλώντας έτσι την διάλυση του σοβιετικού μπλοκ.

Στις 25 Δεκεμβρίου 1991, 2 ώρες πριν ανακοινώσει την παραίτησή του, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τηλεφώνησε στον Τζορτζ Μπους, ο οποίος γιόρταζε τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του στο Καμπ Ντέιβιντ.

Μπους: Καλημέρα Μιχαήλ
Γκορμπατσόφ: Τζορτζ, φίλε μου. Είναι καλό να ακούω τη φωνή σας. Σε χαιρετώ αυτή τη σημαντική μέρα, αυτή την ιστορική μέρα.

Ετσι ξεκίνησε ένα από τα σημαντικότερα τηλεφωνήματα της Ιστορίας, το οποίο αναδημοσιεύτηκε ολόκληρο από τους New York Times, ανήμερα Χριστουγέννων 2016. Εκείνη την χρονιά του 1991 η Σοβιετική Ενωση αρχίζει να διαλύεται, οι Ουκρανοί ψηφίζουν για την ανεξαρτησία σε δημοψήφισμα και οι υπόλοιπες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες θα κάνουν το ίδιο λίγο αργότερα. Ο Μπόρις Γιέλτσιν αναδύεται σαν μια κυρίαρχη φιγούρα απέναντι στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Μπους και ο Γκορμπατσόφ συνήθιζαν να τηλεφωνούνται τακτικά από το 1987, όπως αποκαλύπτουν  οι New York Times. Κι οι δύο ήθελαν να αποφύγουν την αιματηρή διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Προσπαθούν να διευθετήσουν τις περιφερειακές διενέξεις που ξεσπούν στη Μέση Ανατολή. «Η θέρμη και ο αμοιβαίος σεβασμός διέκρινε τη σχέση των δύο προέδρων. Ήταν περήφανοι που είχαν πετύχει τόσα πολλά μαζί», γράφει η εφημερίδα.

Ο Γκορμπατσόφ ζήτησε από τον Μπους να συγκρατήσει τον Γιέλτσιν ώστε το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης να μην είναι βίαιο. Ο Γκορμπατσόφ του είπε επίσης ότι θα παραμείνει δραστήριος πολιτικά -«δεν σκοπεύω να πάω να κρυφτώ σε κανένα δάσος». Του είπε επίσης πόσο είχε εκτιμήσει «την συνεργασία, την συνεννόηση και την φιλία» τους. Του ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα στον ίδιο και στην οικογένεια Μπους και πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει την παραίτησή του την ίδια εκείνη ημέρα, έχοντας αποφασίσει να μην περιμένει άλλο. Και επέμεινε σε ένα στοιχείο το οποίο πίστευε ότι ήταν «σημαντικό».

Απευθύνεται στη συνέχεια στον Ρώσο ηγέτη σε πιο προσωπικό τόνο και τον καλεί στο Καμπ Ντέιβιντ «όταν θα έχετε ολοκληρώσει τα θέματά σας». «Θέλω να κρατήσω ανέπαφη τη φιλία που τρέφουμε για σας η Μπάρμπαρα κι εγώ».

Ο Γκορμπατσόφ ευχαρίστησε τον Μπους, του ευχήθηκε το καλύτερο για την συνέχεια και καταλήγει λακωνικά: «Au revoir».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...