Κόσμος

Ολοταχώς για κρατικοποίηση οδεύει η Monte dei Paschi di Siena

Mε τις προσπάθεις της Monte dei Paschi di Siena να βρει επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίησή της να αποβαίνουν όπως όλα δείχνουν άκαρπες η εμπλοκή του ιταλικού κράτους στη διάσωσή της είναι πλέον αναπόφευκτη.

Η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου και τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας διανύει παρατεταμένη κρίση εδώ και χρόνια. Τα κεφάλαια που διαθέτει αυτή τη στιγμή διαρκούν για μόλις 4 μήνες λειτουργίας και ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα κλυδώνιζε τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, τέταρτο μεγαλύτερο της ευρωζώνης, ενδεχομένως θα προκαλούσε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και ως εκ τούτου θα έπληττε και το ευρώ. Αλλά πέραν αυτών θα έθετε σε κίνδυνο και τις αποταμιεύσεις χιλιάδων Ιταλών.

Ως εκ τούτου η μόλις 10 ημερών κυβέρνηση της χώρας είναι αποφασισμένη να βάλει σε εφαρμογή ενδεχομένως εντός των επόμενων ωρών το σχέδιο διάσωσης της MPS.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας έχει ήδη λάβει έγκριση, προκειμένου να διοχετεύσει 20 δισ. ευρώ στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όμως η υπαγωγή της ιστορικής τράπεζας σε πακέτο βοήθειας θα συνεπιφέρει ζημιές στους κατόχους ομολόγων της, αφού σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Ε.Ε. για τις τραπεζικές διασώσεις οι επενδυτές θα πρέπει να επιβαρύνονται με κάποιες από τις απώλειες προτού χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να διασωθεί μια τράπεζα. Κι αυτό ισχύει και για τους περίπου 40.000 μικροεπενδυτές της MPS.

Σύμφωνα με την ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore η διάσωση της ΜPS μπορεί να απαιτήσει έως και τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί, αρχίζοντας με ένα πράσινο φως που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση στην τράπεζα για να αξιοποιήσει τις κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου να αντλήσει νέα κεφάλαια σε περίπτωση που ξεμείνει από ρευστότητα. Η κυβέρνηση θα κερδίσει έτσι πολύτιμο χρόνο για να εξασφαλίσει το ΟΚ απ’ την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η διάσωση της Monte dei Paschi θα εντάσσεται στο δίκτυ ασφαλείας των 20 δισ ευρώ που σχεδιάζει να αναπτύξει ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι για την ανακεφαλαιοποίηση των ασθενέστερων τραπεζών της χώρας.

Την ίδια ώρα η Ιταλία αναζητεί αγοραστές για τέσσερις μικρές τράπεζες που έσωσε πριν από έναν χρόνο απ’ τη χρεοκοπία, τις Banca Etruria, Banca Marche, CariFerrara και CariChieti.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...