Οικονομία

Επέστρεψαν στην κερδοφορία οι ελληνικές τράπεζες!

Καθοριστική ήταν για την επιστροφή των ελληνικών συστημικών τραπεζών στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η διαχείριση στο «μέτωπο» των κόκκινων δανείων.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ALPHA BANK, όπου κατέγραψε καθαρά κέρδη τριμήνου ύψους 41,2 εκατ. Ευρώ και εννεαμήνου 22,2 εκατ. Ευρώ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία. Στα αποτελέσματα των τραπεζών αποτυπώνεται η σημαντική βελτίωση στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, που κινούνται πτωτικά, ενώ η αύξηση των καταθέσεων, που καταγράφεται, ενισχύει τη θετική πορεία.

Αλλωστε και η πρώτη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τους Επιχειρησιακούς στόχους των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των τραπεζών, που δημοσιοποίησε χθες, επιβεβαιώνει ότι συνολικά οι τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους που είχαν θέσει για την 30.09.2016 και μάλιστα κατάφεραν να τον ξεπεράσουν καθώς τα Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχώρησαν στα 106 δισ. ευρώ έναντι στόχου 106,9 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης Μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε το τέλος Σεπτεμβρίου στο 51% επιτυγχάνοντας ακριβώς το στόχο που είχε τεθεί. Όπως προκύπτει από την Έκθεση ο στόχος που έχει τεθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η μείωση τους στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 ή σε ποσοστό 20%. Αντίστοιχα στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ο στόχος που έχει τεθεί για το 2019 είναι η μείωση τους στα 66,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 34%.

Με καθαρά κέρδη ύψους 41,2 εκατ. ευρώ έκλεισε το Γ΄ τρίμηνο για την Alpha Bank, ενώ στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 22,2 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μείωσης των προβλέψεων και της βελτίωσης των αποτελεσμάτων προ προβλέψεων.Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η τράπεζα έχουν ως εξής:

Τα Κύρια Αποτελέσματα προ Προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 4,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 896,4 εκατ. ευρώ κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτιώσεως της λειτουργικής επιδόσεως και της αυξήσεως της αποδοτικότητας
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 0,8% στο τρίμηνο και ανήλθε στα 487,4 εκατ. ευρώ.

Τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 841,1 εκατ. ευρώ, απόδοση που επιβεβαιώνει την επίτευξη του τεθέντος στόχου ετήσιας βάσεως κόστους 1,15 δισ.
ευρώ για το 2016.

Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσεως σε σχέση με το εννεάμηνο 2015 και ανήλθε σε 2,9%.Ο ∆είκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 48,4% από 49,7% το προηγούμενο έτος.

Αύξηση των καταθέσεων κατά 300 εκατ. ευρώ το Γ' τρίμηνο. Στην Ελλάδα τα υπόλοιπα καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 0,8% στα 26,9 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 400 εκατ. ευρώ ως το Νοέμβριο, κυρίως από καταθέσεις επιχειρήσεων.

Ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσεως κατά 20 μονάδες βάσεως το γ΄ τρίμηνο, με τον ∆είκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 16,8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, και η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώνεται σε 5,6 ευρώ. Ο ∆είκτης Κεφαλαίων Κοινώ Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ανέρχεται σε 16,4% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.

Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το γ΄ τρίμηνο 2016 σε 20,8 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως των εισροών καταθέσεων και της ενισχύσεως της ρευστότητας από την πώληση ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Τον Νοέμβριο 2016, η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 14,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 5,4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και κατά 8,8 δισ. ευρώ από την έναρξη της επιβολής των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στο
τέλος Ιουνίου 2015.

Το επιχειρησιακό σχέδιο που υπεβλήθη στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στοχεύει στη μείωση του ∆είκτη Καθυστερήσεων κατά 48% και του ∆είκτη Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων κατά 36% έως το τέλος του 2019
Μείωση των νέων Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα κατά 71% σε ετήσια βάση για το εννεάμηνο 2016.
Ο Δείκτης Δανείων σε Καθυστέρηση ανήλθε σε 38,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, ενώ οι νέες καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 78% σε ετήσια βάση. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 68%, επιτρέποντας την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας.

Η ανάκτηση προβληματικών δανείων συνέβαλε στην επιστροφή του ομίλου της Εθνικής σε κερδοφορία. Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 26 εκατ. το εννεάμηνο του 2016 έναντι εκτεταμένων ζημιών ύψους 1,7δισ. το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας τις θετικές τάσεις στην Ελλάδα και την κερδοφορία στη ΝΑ Ευρώπη, όπου τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €81 εκατ. από €43 εκατ. το εννιάμηνο του 2015.

Συγκεκριμένα, στα αποτελέσματα της Εθνικής φάνηκε ξεκάθαρα η τάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Εxposures- NPEs) τα οποία μειώθηκαν στο Γ τρίμηνο κατά 1 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί μείωσή τους κατά 900 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο. Η συσσωρευμένη μείωση των NPEs κατά 1,9 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους αντανακλά, σύμφωνα με την Εθνική τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις και διαγραφές δανείων.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 150 μ Β., σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 46,4% (44,2% σε επίπεδο Ομίλου), στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου. Το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 56,8% στην Ελλάδα (+180 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και σε 56,3% σε επίπεδο Ομίλου (+200 μ.β. σε τριμηνιαία βάση), το υψηλότερο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 35,4% στην Ελλάδα (34,1% σε επίπεδο Ομίλου) και παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου ενώ ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις ενισχύθηκε περαιτέρω, ανερχόμενος σε 74,5% στην Ελλάδα (72,9% σε επίπεδο Ομίλου), στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

Οι προβλέψεις δανείων το 3ο τρίμηνο 2016 συνέχισαν την πορεία αποκλιμάκωσης και διαμορφώθηκαν σε 242 εκατ. ευρώ έναντι 265 εκατ. ευρώ το 2ο 3μηνο 2016 και 289 εκατ. ευρώ το 1ο 3μηνο 2016 ενώ η Τράπεζα στοχεύει, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί προς τις εποπτικές αρχές να μειώσει έως το 2019 κατά 58% τα NPLs και κατά 41% τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων σε επαναλαμβανόμενη βάση έφτασαν τα 290 εκατ. ευρώ, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ εξαιρώντας τα κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων, διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6% σε ετήσια και 10% σε τριμηνιαία βάση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα ήταν 278 εκατ. ευρώ, σταθερό σε τριμηνιαία βάση. Τα οργανικά έσοδα του ομίλου (καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών) συνιστούν το 95% των επαναλαμβανόμενων καθαρών εσόδων το τρίτο τρίμηνο του 2016, αυξημένα 7% ετησίως και 1% σε τριμηνιαία βάση.

Για το 9μηνο, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου, ανήλθαν σε 844 εκατ. ευρώ ή 794 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις, δηλαδή σταθερά σε ετήσια βάση ή 3% υψηλότερα αντιστοίχως, έναντι του 9μήνου 2015.

Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους, διαμορφώθηκαν σε κέρδος 31 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2016 από κέρδος 20 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο (το τελευταίο συμπεριλάμβανε και μη επαναλαμβανόμενο κέρδος χρηματοοικονομικών πράξεων 77 εκατ. ευρώ).

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάκτηση αξίας μέσα από αυτήν παραμένει στην τρέχουσα συγκυρία η στρατηγική προτεραιότητα της Eurobank , η οποία εμφάνισε κέρδη 85 εκατ. ευρώ το γρίτο τρίμηνο. Όπως ανακοίνωσε η Eurobank, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 389 εκατ. το γ΄ τρίμηνο, από 388 εκατ. το β΄ τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 0,3%, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 7,1% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 76 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο, από 71 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 465 εκατ. ευρώ, ενώ τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 31 εκατ. ευρώ, έναντι 67 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2016.

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 315 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και κατά 394 εκατ. σε επίπεδο Ομίλου το γ' τρίμηνο, οι δε χορηγήσεις (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 50,6 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...