Αρχείο

Πλειστηριασμοί α' κατοικίας: Εικόνες a la Ισπανία εν' όψει από την «σκληρή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης

 

Τα επεισόδια και οι αντιδράσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων που καθημερινά δικάζονται υποθέσεις οι οποίες αφορούν πλειστηριασμούς ακινήτων λαμβάνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας. Κι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Όχι γιατί δεν έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά ο αριθμός είναι ακόμη περιορισμένος. Από το 2017 οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα πάνε... σύννεφο.

Η Ελλάδα τείνει να γίνει Ισπανία. Εικόνες όπου η Αστυνομία παρουσία εισαγγελέα θα πετάει τους ιδιοκτήτες έξω από το σπίτι τους και θα κατάσχεται για οφειλές μερικών εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ θα είναι σύνηθες φαινόμενο. Είναι η διαπραγμάτευση που “πέτυχε” η κυβέρνηση με τους δανειστές, “ενταφιάζοντας” τον νόμο Κατσέλη που μέχρι τώρα αποτελούσε ένα ανάχωμα στα σχέδια των αρπακτικών των αγορών που θέλουν να πάρουν το κεραμίδι του Έλληνα για να γεμίσουν τους λογαριασμούς τους.

Η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας είναι απλά κάτι παροδικό. Τα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση δήθεν να προστατεύσει την πρώτη κατοικία είναι απλά επικοινωνιακά τρικ και τίποτα περισσότερο. Είδαμε και πάλι χθες δανειολήπτες με τη συνδρομή Αλληλέγγυων να ακυρώνουν πλειστηριασμούς σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Η ένταση στα δικαστήρια έφτασε στο κατακόρυφο και απειλήθηκαν επεισόδια. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Αν όμως το ποτήρι της οργής ξεχειλίσει τότε η κατάσταση δεν θα μαζεύεται. Το μόνο που έχει απομείνει στους Έλληνες είναι το δικό τους κεραμίδι. Υπό τον φόβο να το χάσουν και αυτό μπορούν να ξεσπάσουν έκτροπα. Και ο βασικός λόγος είναι ότι κόποι και θυσίες μιας ολόκληρης ζωής μπορούν να χαθούν μέσα σε δευτερόλεπτα με τα κοράκια να στέκονται στις αίθουσες των δικαστηρίων αναζητώντας τη λεία τους.

Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας ή των ακινήτων (γιατί το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πώς δεν βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων που οι οφειλές τους είναι μικρές αλλά τα ακίνητα των μεγαλοοφειλετών) μπορεί να αποδειχθεί ότι αποδείχθηκε για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου ο ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος που έκανε όλους τους Έλληνες να πληρώνουν “ενοίκιο” για τα σπίτια τους. Και άντε να το έχεις εξοφλήσει. Αν όμως υπάρχουν δάνεια και οφειλές, με λίγα λόγια ο ιδιοκτήτης χρωστάει το σπίτι, τι γίνεται; Η απάντηση έρχεται σήμερα. Βγαίνει στο σφυρί και χάνεται.

Ο ΕΝΦΙΑ ήταν το πρώτο στάδιο ενός καλά οργανωμένου σχεδίου των δανειστών με στόχο την αρπαγή των σπιτιών των Ελλήνων. Δεν άντεχε η Γερμανία να βλέπει τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης των Ελλήνων και αποφάσισε να βάλει πόδι στα σπίτια τους. Αρχικά με το χαράτσι της ΔΕΗ, το γνωστό χαράτσι Βενιζέλου και μετά με τον ΕΝΦΙΑ οι πολίτες άρχισαν να εκβιάζονται να ξεπουλήσουν σπίτια που είχαν ως εξοχικά ή με αίμα έφτιαξαν για να δώσουν στα παιδιά τους.

Αφού έγινε αυτό και η αγορά γέμισε απούλητα και ανοίκιαστα σπίτια ήρθε η σειρά της πρώτης κατοικίας. Καταργήθηκε ο νόμος για την προστασία της, μειώθηκε το όριο της αντικειμενικής αξίας βάσει των οποίων τα σπίτια επιτρέπεται να βγουν στο σφυρί και από το 2017 τα “κοράκια” ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι με τις πλάτες των δανειστών.

Το βάρος όμως για την... αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλο και είναι πολύ πιθανό να την οδηγήσει εκεί που οδήγησε και αυτή των Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...