Οικονομία

Διώξεις σε υπαλλήλους του ΥΠ.ΕΞ. και του ΟΕΕΚ για διασπάθιση δημόσιου χρήματος

Στην άσκηση ποινικών διώξεων για βαρύτατα αδικήματα κακουργηματικής φύσεως, κατέληξαν δυο προκαταρκτικές έρευνες που αφορούσαν σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διενεργήθηκαν από την εισαγγελία Διαφθοράς.

Η πρώτη δικογραφία για την οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 11 υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, αφορά σε χρηματοδότηση με το ποσό των 600.000 ευρώ, αναπτυξιακών δράσεων της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) με την επωνυμία «German Marshall Fund».

Η δεύτερη δικογραφία σχετίζεται με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων του εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), κατά το έτος 2005.

Ειδικότερα, η υπόθεση χρηματοδότησης της αμερικάνικης ΜΚΟ «German Marshall Fund», έφτασε στη Δικαιοσύνη από την υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, διενεργήθηκε ερεύνα από την εισαγγελία Διαφθοράς και από αυτή προέκυψε πως πως το ποσό των 600.000 ευρώ δόθηκε την χρονική περίοδο 2004-2006 μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, κατά από την έρευνα αποδείχθηκε ότι η εν λόγω ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας έγινε χωρίς έλεγχο των αρμοδίων αρχών για το πού τελικά κατέληξε το ποσό που μπήκε στο ταμείο της ΜΚΟ και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

Έτσι, η εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 11 υπαλλήλων του ΥΠ.ΕΚ. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν αφορούν στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου. Παράλληλα, αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη δικογραφία που απασχόλησε την εισαγγελία Διαφθοράς αφορά σε χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΟΕΚΚ το έτος 2005.

Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο και εποπτεύει τον συγκεκριμένο οργανισμό. Όμως από την έρευνα προέκυψε ότι τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2008, εν τούτοις αν και η χρηματοδότηση είχε εισπραχθεί στο σύνολό της μέχρι το 2006 δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αντίθετα, το ποσό των 400.000 ευρώ παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για την δεύτερη αυτή υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη στρέφεται κατά των τότε διοικούντων του ΟΕΕΚ .

Και οι δυο δικογραφίες διαβιβάστηκαν σε ανακριτές κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι θα συνεχίσουν την ερεύνα καλώντας τους εμπλεκόμενους σε απολογίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...