Αρχείο

Ξεκινά ο «πόλεμος» κατά του Ισλάμ από τον Ν.Τραμπ- Με την «ουρά στα σκέλια» τώρα ο Ρ.Τ.Ερντογάν για να μη γκρεμιστεί η «αυτοκρατορία» του! (βίντεο)


της Μαρίνας Νικολάκη

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε αν η αντι-ισλαμική ρητορική του νέου προέδρου της Αμερικής Ν. Τραμπ κατά των μουσουλμάνων όπου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ανά τον κόσμο, χρησίμευσε μόνο για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του ή για το αν ο ίδιος έχει όντως σκοπό  να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον τους μιας και πολλές φορές έχει τονίσει πως είναι ξένοι γι΄αυτόν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πει δε, ότι θέλει ακόμα και να απαγορεύσει την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ: «Αυτοί κάνουν σκλάβες τις γυναίκες και δολοφονούν τους ομοφυλόφιλους. Εγώ δεν τους θέλω σε αυτή τη χώρα. Eιναι θέμα ζωής και θανάτου!», είχε πει τότε χαρακτηριστικά.

Το βέβαιο είναι ότι στον μουσουλμανικό κόσμο σήμερα επικρατεί έντονη ανησυχία και απογοήτευση μετά την επικράτηση του Αμερικανού μεγιστάνα: “Τα μέτρα του κατά των μουσουλμάνων θα στηρίζονται στις διακρίσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος του Μετώπου υποστηρικτών του Ισλάμ.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που θα είναι αρκετά «σκληρός» απέναντι στην τουρκική πολιτική, ο μοναδικός με «μηδενική ανοχή» για όσους θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική και οικονομική ασφάλεια των συμμάχων των Αμερικανών. Κι αυτό σίγουρα έχει να κάνει και με την αποδεδειγμένη σχέση του Τούρκου προέδρου με τις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ολα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία διεκδικεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε μία χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, όπου ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας, όπως είναι το Αιγαίο, θα ελέγχεται από την Τουρκία, ως επικυρίαρχη δύναμη, αλλά από εκεί και πέρα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συμμαχήσουν με την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Και βέβαια είναι δεδομένο ότι οι μεγάλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξουν πολιτικές στις διεθνείς τους σχέσεις. Μπορεί να περιοριστούν κάπως οι παρεμβάσεις τους, αλλά για παράδειγμα στη Συρία, δεν μπορεί να εγκαταλείψουν όσα έχουν γίνει από τους προηγούμενους και να αφήσουν μόνο τον Άσαντ, παραδεχόμενες έτσι ότι έκαναν λάθος...

Kατά το πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν «στα μαχαίρια», αφού ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  είχε αναφερθεί επικριτικά στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή  δηλώσεις του για αποκλεισμό των μουσουλμάνων από τις ΗΠΑ: «Ο Τραμπ δεν είναι επιτυχημένος πολιτικός. Ένας επιτυχημένος πολιτικός δεν θα έκανε τέτοια δήλωση με δεδομένο ότι υπάρχουν εκατομμύρια μουσουλμάνοι που ζουν στις ΗΠΑ. Δεν γνωρίζω αν θα κερδίσει ή όχι, αλλά ας υποθέσουμε ότι θα κερδίσει. Τι θα συμβεί; Θα αναιρέσει τις σχέσεις με όλες τις μουσουλμανικές χώρες; ».

Τα πράγματα άλλαξαν έστω και επιφανειακά, με το στρατιωτικό πραξικόπημα του καλοκαιριού στη Τουρκία και η προσέγγιση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ από τον Τούρκο πρόεδρο έγινε μονόδρομος αφού σύμφωνα με αναλυτές της γείτονος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι υποτιθέμενες σχέσεις του Γκιουλέν, του μεγάλου αντιπάλου του Ερντογάν, που διαμένει στις ΗΠΑ με την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Οργανώσεις που συνδέονται με τον Γκιουλέν φέρονται να χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία της κ. Κλίντον.

Αυτό σε συνδυασμό με την θέση της Κλίντον ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας με όπλα επιδείνωσε τις σχέσεις του καθεστώτος με την δημοκρατική τότε υποψήφια, διευκολύνοντας την πρόσκαιρη έστω επαφή του Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Στη φάση εκείνη, ο Τραμπ είχε πει πως υπονοώντας πολλά ότι: «η Τουρκία μπορεί να κάνει πολλά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)», υπογραμμίζοντας την πίστη του πως θα κάνει πολύ περισσότερα αν διαπραγματευθεί μαζί τους ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε εαυτόν μεγάλο θαυμαστή των Κούρδων, προσθέτοντας ότι «θα ήταν ωραίο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι Τούρκοι, οι Κούρδοι της Συρίας και η ΗΠΑ για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση».

Ολα αυτά όμως όσο ακόμα ο Τραμπ ήταν απλώς ένας υποψήφιος και οι διπλωματικές του ικανότητες ξεδιπλώνονταν απέναντι ακόμα και στους «εχθρούς» της «ακραίας» για τους αντιπάλους του, ιδεολογίας του. Πλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ως που θα φτάσει το πάθος του νέου πλανητάρχη εναντίον των μουσουλμάνων και μόνο ο καιρός θα δείξει αν το σοκ πως "Οι Αμερικανοί διαταράσσουν εκ νέου τον κόσμο" είναι δικαιολογημένο.

Δείτε στο βίντεο τον Ντόναλντ Τραμπ όταν φώναζε στον αμερικανικό λαό: «Ναι, θέλω τα τζαμιά και «αυτούς» υπό στενή παρακολούθηση!!!.Όταν οι δίδυμοι πύργοι έπεφταν, οι μουσουλμάνοι στο New Jersey πανηγύριζαν (!!!) και εσείς μου λέτε να μην τους παρακολουθούμε; Με τα ματιά μου τους έβλεπα!!!»

https://www.youtube.com/embed/pP1bSHjcSEQ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πάντως, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστω και για τα μάτια του κόσμου συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.
«Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ