Αρχείο

Τύμπανα πολέμου στην Βοσνία - Σέρβος ΑΓΕΣ: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε σε περίπτωση απόσχισης των Σερβοβόσνιων (Βίντεο)

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Ευθεία απειλή  πολέμου υπέρ του σερβικού τμήματος της Βοσνίας  εξαπέλυσε ο αρχηγός του σερβικού γενικού επιτελείου στρατού αντιστράτηγος Σέφερ Χαλίλοβιτς,  λέγοντας ότι  είναι έτοιμος να πολεμήσει σε περίπτωση που η σερβική δημοκρατία ξεκινήσει ενέργειες  απόσχισης, αναφέρει ο σερβικός τύπος.

Από την άλλη πλευρά, ο  υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς προειδοποίησε και αυτός με την σειρά του  ότι η Σερβία είναι πανέτοιμη για έναν πόλεμο για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας.

Την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την επαναφορά της  υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας  της Σερβίας Πλωτάρχη Γιόβαν Κριβοκάπιτς, γεγονός που επιβεβαιώνει την έκρυθμη κατάσταση στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος .

Το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής έχει βάλει στην κυριολεξία «φωτιά» στο εσωτερικό σκηνικό της Βοσνίας , και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα από πλευράw Σέρβων της Βοσνίας  κυρίως «μυρίζει» στην κυριολεξία μπαρούτι.

Οι Σερβοβόσνιοι  σύμφωνα με πληροφορίες , με την αμέριστη «αρωγή» της Μόσχας θα προχωρήσουν εν ευθέτω χρόνω σε αυτονόμηση και τελικά σε απόσχιση από το κράτος της Β-Ε, ανοίγοντας τους «ασκούς του Αιόλου» για όλα τα Βαλκάνια.

Τα «τύμπανα του πολέμου» βαράνε όπως αναφέραμε  με άρθρο μας με τίτλο (Το ΝΑΤΟ ανέπτυξε αιφνιδιαστικά στην Αλβανία 1.700 επίλεκτες δυνάμεις εν μέσω δημοψηφίσματος των Σερβοβόσνιων), βάζοντας σε περιπέτειες ολόκληρη την βαλκανική χερσόνησο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Β-Ε όμως,  είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι εκείνες του στρατού της Σερβίας.

Πρόκειται για δυνάμεις που είναι ελλιπώς οργανωμένες και εξοπλισμένες  και ευρίσκονται  κατά μήκος των συνόρων  των τριών εθνοτήτων που απαρτίζουν την Βοσνία .

Μιλάμε  για  τρεις ταξιαρχίες πεζικού, μια μουσουλμανική , μια κροατική και μία σερβική , ενώ οι μονάδες τους είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Ο στόχος είναι η παροχή  "ισορροπίας δυνάμεων" μεταξύ των τριών εθνοτήτων .

Οι Βόσνιοι διαθέτουν στον τομέα του εξοπλισμού,   αριθμό αρμάτων μάχης Μ-80 του πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού και αμερικανικών Μ-60, ΤΟΜΠ M113 , καθώς και  αμελητέο αριθμό  γαλλικών AMKS-10.

Από την άλλη πλευρά ο σερβικός στρατός διαθέτει 35.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες μαζί  με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τονίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Ράντιτς.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες  οι  επίλεκτες μονάδες των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων,  είναι σε «μερική ετοιμότητα» δια παν ενδεχόμενο, και πιθανόν να ξεκινήσουν ασκήσεις μαζί με  μοίρες μαχητικών αεροσκαφών  που ευρίσκονται και αυτές  σε «αυξημένη επαγρύπνηση».

Υπάρχουν επίσης επίλεκτες δυνάμεις  Σερβίας και Κροατίας ειδικά στα σύνορα με την Βοσνία εδώ και 15 ημέρες που περιπολούν συνεχώς.  Όλοι αυτοί προφανώς …και σίγουρα  αναμένουν την ανακήρυξη αυτονομίας της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας.

Η Βοσνία και το εθνοτικό πρόβλημα που "'σκεπάστηκε" πρόχειρα το 1995 με την συμφωνία του Ντέιτον έρχεται και πάλι στο προσκήνιο για έναν ενδεχόμενο Γ' Βαλκανικό πόλεμο,  που θα εμπλέξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ΟΛΕΣ τις χώρες στην περιοχή.

Σε συνδυασμό με τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο ,  την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο, και τον πόλεμο  στην Συρία δημιουργείται ένα άκρως εκρηκτικό σκηνικό για κάτι  πολύ μεγαλύτερο από έναν περιφερειακό πόλεμο .

19031704455524ffa547b56545671203_v4big

tumblr_nr734ac1su1upkgb8o1_1280

vojksa-srbije-vs-rs_

g-4-super-galeb-23737-serbian-air-force-kecskemet-lhke

soldiers_combat_field_military_uniforms_serbia_serbian_army_002

 

 

https://youtu.be/QFXn_oUaNQ4

https://youtu.be/nUzefdRywQ4

https://youtu.be/jaDOyAI1VwI?t=21

https://youtu.be/rOIhHJMofy8?t=2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...