Κόσμος

Λιθουανία: «Οδηγό επιβίωσης» για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής μοίρασε η κυβέρνηση στους πολίτες

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας αναθεώρησε το εγχειρίδιο ασφαλείας προσθέτοντας συμβουλές στους πολίτες της για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Ο οδηγός, που αποτελείται από 75 σελίδες, έχει διανεμηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως κάθε Λιθουανός είναι πιθανό να είναι στόχος της ρωσικής κατασκοπίας, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής ασφαλείας της χώρας Darius Jauniskis.

Εκτός αυτών έχει δημιουργηθεί και ειδική γραμμή υποστήριξης, όπου οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν και να αναφέρουν οποιοδήποτε «περίεργο» περιστατικό που θα πέσει στην αντίληψή τους καθώς ενδέχεται να παρακολουθούνται από κατασκόπους, όπως αναφέρει ο Independent.

Το εγχειρίδιο διδάσκει τους πολίτες πώς να ξεχωρίζουν τα «ντόπια» Τ-90 τανκς από τα BMD-4 των Ρώσων.

Στην περίπτωση που ο στρατός της χώρας υποχωρήσει, το εγχειρίδιο εξηγεί στους πολίτες πώς να μετατραπούν σε αντάρτες. Οι οδηγίες ξεκινούν από το πως πρέπει να ντύνονται στο κρύο, μέχρι το πώς να χρησιμοποιούν τον ήλιο για να μαντεύουν την ώρα, αλλά και το πώς να φτιάξουν μια μπαταρία χρησιμοποιώντας υλικά που θα βρουν στο σπίτι τους.

Μετά από μια λίστα ιατρικών οδηγιών που περιλαμβάνουν ακόμα και το πως να αποφύγουν τον θάνατο από αφυδάτωση, το υπ. Άμυνας της χώρας επισυνάπτει έναν κατάλογο αντικειμένοων που μπορεί να χρειαστούν οι πολίτες – αντάρτες αν ζουν κρυμμένοι στο δάσος: μεταξύ άλλων, μπάρες δημητριακών, υγρά μαντηλάκια και… προφυλακτικά.

Από τότε που έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών της Βαλτικής, έχουν επιδεινωθεί. Αυτό το γεγονός συν το ότι η χώρα συνορεύει με το ρωσικό λιμάνι Καλίνινγκραντ –το οποίο είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη Ρωσία- έχει προκαλέσει φόβο στη Λιθουανία. Στα σενάρια της ενδεχόμενης επίθεσης προστίθεται και το ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία μπορεί να καταλάβει την Βαλτική σε μόλις 36 ώρες, σύμφωνα με την Independent.

Αυτή τη στιγμή η χώρα διαπραγματεύεται για την αγορά συστημάτων ασφαλείας κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ για να αποτρέψει ένα τέτοιο γεγονός να συμβεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2017, η Γερμανία έχει οριστεί να στείλει 400 με 600 στρατιώτες, καθώς και τανκς στη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...