Κόσμος

Δραματική παραδοχή! Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ: «Οι εντάσεις με τις ΗΠΑ είναι σε χειρότερο σημείο από τον πόλεμο στην Μ.Ανατολή το 1973»

Ο  πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ίσως σε χειρότερη σημείο από τον πόλεμο στην  Μέση Ανατολή  το 1973.

Ο ίδιος  δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σχέσεις του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ που υπήρχαν για πάνω από 40 χρόνια , ήταν διαφορετικές σε σχέση με τις σημερινές ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η γενική κατάσταση νομίζω ότι είναι αρκετά άσχημη  σε αυτό το σημείο, ίσως και χειρότερη ... από το 1973», είπε σε μια συνέντευξη του  σε τρεις δημοσιογράφους ο Τσούρκιν.

Συνεχίζοντας ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε  ότι «ακόμα κι αν έχουμε σοβαρές τριβές και διαφορές όπως η Συρία, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε  σε άλλα θέματα ... και μερικές φορές αρκετά καλά».

Ο Τσούρκιν είπε ότι υπάρχουν «μια σειρά από πράγματα» που έφεραν ΗΠΑ-ρωσικές σχέσεις στο τρέχον χαμηλό σημείο τους. Το βασικότερο όμως ήταν η  θεμελιώδης έλλειψη σεβασμού και έλλειψη εις βάθος συζητήσεων για τα διεθνή  πολιτικά ζητήματα», είπε.

«Οι  ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν  να χτίσουν  την ασφάλειά τους σε βάρος της Ρωσίας, με την αποδοχή πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες  στο παρελθόν ανήκαν στο Σοβιετικό μπλοκ , ενώ οι  Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη Συνθήκη αντι-βαλλιστικών πυραύλων το 2001», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Μια από "τις μεγαλύτερες προκλήσεις" κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης  του Προέδρου Τζώρτζ Μπούς  ήταν η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, όταν  αποφασίστηκε  ότι η Ουκρανία και η Γεωργία πρέπει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο Τσούρκιν.

Οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και  Μόσχας έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω τον περασμένο μήνα μετά την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και της βομβιστικής επίθεσης στο Χαλέπι της Συρίας από ρωσικά αεροσκάφη. Αμέσως ήρθαν οι  κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ .

Όμως, παρά τις τεταμένες σχέσεις, ο Αμερικανός υφυπουργός Τζον Κέρι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν το Σάββατο στη Λωζάννη της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να εξετάσουν  τις δυνατότητες για την αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο ίδιος  δήλωσε πως η Ρωσία θα ήθελε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ταχύτερο δυνατό .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...