Αρχείο

Τούρκοι στρατιωτικοί αποκαλύπτουν τις προθέσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν στη Συρία – Θέλει δική του ζώνη με τζιχαντιστές στα συριακό έδαφος - Νέοι βομβαρδισμοί

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Μετά το φιάσκο της Τζαραμπλούς, όπου ο ISIS εκκένωσε την πόλη για να εισέλθουν ως « θριαμβευτές» οι ορδές του Ερντογάν, φαίνεται ότι οι προθέσεις των Τούρκων είναι πολύ μεγαλύτερες. Το σχέδιο Ερντογάν για πλήρη εκκαθάριση των Κούρδων, τουλάχιστον στα σύνορα με την Τουρκία, είναι σε πλήρη εξέλιξη και αυτό φαίνεται από τους νέους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν χθες στο Κουρδικό καντόνι της Εφρίν. Όσο μάλιστα οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και Ρωσίας είναι χλιαρές, τόσο περισσότερο ο Σουλτάνος θα εκμεταλλεύεται την κατάσταση.

χαρτης συρίας

Πολεμικός χάρτης της βόρειας επαρχίας του Χαλεπιού: Με κίτρινο χρώμα είναι τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο – Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με πράσινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχει η Αλ Κάιντα και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), με κόκκινο η κυβέρνηση, με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και με μοβ η τουρκική κατοχή.

Έτσι, σφοδρό βομβαρδισμό στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν, στη βορειοδυτική άκρη της Συρίας, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, εξαπέλυσε ο τουρκικός στρατός το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANHA οι Τούρκοι σφυροκοπούν το συνοριακό χωριό Τσέκλα (Ceqla) και συγκεκριμένα προσπαθούν να καταστρέψουν τις οχυρωματικές θέσεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Να σημειωθεί ότι στο καντόνι της Εφρίν οι Κούρδοι φιλοξενούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες δίχως να λαμβάνουν καμία χρηματοδότηση, όπως απαιτεί ο Ερντογάν για τους πρόσφυγες που κρατά ο ίδιος.

Πλέον έχουμε ένα δείγμα για τις περαιτέρω στρατιωτικές επιδιώξεις της Τουρκίας. Η Άγκυρα απ’ ότι φαίνεται θα στραφεί στην διάσπαση των τριών κουρδικών καντονιών και ταυτόχρονα ενδεχομένως να στραφεί και προς Μανμπίζ για εκδίωξη των Κούρδων πέραν του Ευφράτη.

Ο Ερντογάν όπως άλλωστε έχουμε γράψει, επιθυμεί να σταθεροποιήσει ένα σουνιτικό ελεγχόμενο τομέα στα σύνορα με την Συρία, όπου θα έχει τον πλήρη έλεγχο, τόσο για να ακυρώσει τα σχέδια των Κούρδων για Κουρδικό κράτος, αλλά και όπως δείχνουν και σχετικές πληροφορίες, να χρησιμοποιεί αυτό το τόξο για να εκπαιδεύει σε μόνιμη βάση φιλότουρκους αντάρτες. Δηλαδή να φτιάχνει αξιόπιστους ταλιμπάν και όχι σαν αυτούς τους «γιαλαντζί» FSA, όπως οι Ahrar al sham, Faylaq Al Sham κ.α. που αποδείχθηκαν εντελώς άτολμοι έως προδοτικοί.

Αυτή η τουρκική - «ουδέτερη» ζώνη σύμφωνα με πληροφορίες τούρκων στρατιωτικών (ίσως και αυτών που αυτομολήσανε … ), (να και η χρησιμότητα όσων λιποτακτούν από την Τουρκία για να γλυτώσουν, όπως λέγαμε σε άλλο άρθρο μας, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έχει πολλά να μάθει από αυτούς…), αποκαλείται Jarablus-Conanbey Line, έχει μήκος 50 μιλίων και ταυτόχρονα πιέζει πολύ το δυτικότερο κουρδικό καντόνι του Εφρίν, το οποίο οι Τούρκοι από χθες το βράδυ βομβαρδίζουν.

Οι δυνάμεις που θα συγκεντρώσουν οι Τούρκοι στη Συρία θα δείξουν επιπλέον κατά πόσο θέλουν να συνεχίσουν την προέλαση τους στο εσωτερικό της Συρίας ή θα θελήσουν μόνο να σταθεροποιηθούν στην ζώνη ελέγχου. Μεγάλοι ταχυκίνητοι σχηματισμοί σίγουρα θα έχουν ευρύτερους σκοπούς.

Οι βομβαρδισμοί πάντως στο Εφρίν δείχνουν προθέσεις συνέχισης της Τουρκικής προέλασης και θεωρούμε ότι θα το πράξουν σε όση έκταση τους το επιτρέψουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Τα περί ανησυχίας των Ρώσων και επιφανειακών απειλών των ΗΠΑ να μην συνεχίσουν επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, ο Τούρκος τα ακούει « βερεσέ», μόνο αν πάθει θα μάθει και θα σεβαστεί …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...