Εθνικά θέματα

37 πολεμικά πλοία και υποβρύχια έβγαλε η Άγκυρα στο Αιγαίο για την άσκηση "Λευκή Θύελλα"

Με 37 μονάδες του τουρκικού Στόλου αναπτυγμένες από χτες το πρωί στα διεθνή ύδατα πέριξ της Λέσβου και της Χίου επιχειρεί η Άγκυρα να περάσει το δικό της «μήνυμα» στο Αιγαίο, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ελληνικού Στόλου, που και αυτός έχει αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία, ελέγχοντας τη διεξαγωγή της πρώτης ημέρας της ασκήσεως «Μπεγίζ Φερτίνα 2016».

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει βγάλει στο Αιγαίο 12 φρεγάτες, 5 κορβέτες, 12 πυραυλακάτους και 8 υποβρύχια, ενώ η Ελλάδα, εκτός των πλοίων που επιχειρούν μονίμως με βάση τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχει αναπτύξει επίσης το «σκοπούν» πλοίο ετοιμότητος του Στόλου και άλλα 4 σκάφη διαφόρων τύπων.

Για τη διεξαγωγή της προαναφερθείσας ασκήσεως, η Άγκυρα είχε εκδώσει επτά ΝΟΤΑΜ και NAVTEX με τις οποίες «περικύκλωνε» και ουσιαστικώς «απέκοπτε» την επικοινωνία ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, ενώ προκαλούσε και πλήθος προβλημάτων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Αθήνα, που με βάσει τα διεθνή ισχύοντα είναι η μόνη αρμόδια για τον έλεγχο του FIR Αθηνών δεν έκανε δεκτές τις τρεις από αυτές τις περιοχές, ακυρώνοντας τις τουρκικές NOTAM, και εγκρίνοντας τη διεξαγωγή της αεροναυτικής ασκήσεως των Τούρκων, όπως έχει δικαίωμα η Άγκυρα στα διεθνή ύδατα, στις υπόλοιπες τέσσερις περιοχές.

Πρόβα ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού κάνει η Άγκυρα σε Λέσβο και Χίο....

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...