Κόσμος

Η Βρετανία δημιουργεί δύναμη ταχείας αντίδρασης με 100 υπερ-άρματα μάχης "Ajax" από σουηδικό ατσάλι

Στην Ισπανία πρόκειται να κατασκευαστούν τα πρώτα 100 άρματα μάχης Ajax νέας γενιάς σε σύνολο 600, με σουηδικό χάλυβα, για λογαριασμό του βρετανικού στρατού.

Το άρμα Ajax αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην δύναμη ταχείας αντίδρασης της Βρετανίας που αναπτύσσεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης της υποτιθέμενης ρωσικής απειλής.

Το σύνολο των 100 αρμάτων προβλέπεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο το 2017.

Για την κατασκευή των αρμάτων φημολογείται ότι θα χρησιμοποιηθεί σουηδικό ατσάλι παρά το γεγονός ότι η βρετανική βιομηχανία χάλυβα βρίσκεται υπό κατάρρευση, με εταιρείες και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η κατασκευή των υπόλοιπων αρμάτων-περίπου 600- θα πραγματοποιηθεί στην Ουαλία.

Το κόστος του προγράμματος θα είναι συνολικά 4,5 δισ. λίρες.

Και όλα αυτά ενόψει της κρίσης στην βιομηχανία χάλυβα, που είναι μία από τις τελευταίες βαριές βιομηχανίες της Βρετανίας.

Τον Μάρτιο η ινδική βιομηχανία Tata Steel πούλησε το εργοστάσιό της στην Μεγάλη Βρετανία μετά το κλείσιμο του παραρτήματος της ταϊλανδικής SSI στο Redcar.

H κατάρρευση, που εν μέρει οφείλεται στην εισαγωγή φτηνού χάλυβα από την Κίνα, οδήγησε σε συγκρούσεις στο κοινοβούλιο και προκάλεσε την οργή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται για τον βρετανικό χάλυβα και τους χιλιάδες εργαζομένους σε αυτήν.

Η δοκιμαστική βολή ενός πρωτότυπου Ajax πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου.

Προβλέπεται επίσης να υπάρξουν παραλλαγές του αρχικού σχεδίου για άρμα μηχανικού και ασθενοφόρο μάχης.

Το πρόγραμμα Ajax πάγωσε προσωρινά τον Ιανουάριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι το βάρος του δεν επέτρεπε την αεροπορική μεταφορά του, εκτός αν αυτή γινόταν σε κομμάτια.

Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε το Ajax ακατάλληλο για την χρήση του από μία δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...