Κόσμος

I.Mπασμπούγ: "Να καταδικάσουμε τον δολοφόνο του Ρώσου πιλότου για να τα βρούμε με Ρωσία" - Αντιδρούν οι στρατιωτικοί στην Άγκυρα, στο προσκήνιο πραξικόπημα;

Σφοδρές αντιδράσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στην Τουρκία από μερίδα στρατιωτικών εναντίον της πολιτικής του Ρ.Τ.Ερντογάν στην Συρία.

Ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ, δήλωσε πως ο δολοφόνος του Ρώσου πιλότου γνωστός Γκρίζος Λύκος που προστατεύει το καθεστώς Ερντογάν πρέπει να καταδικαστεί για το έγκλημα του.

Φυσικά οι στρατιωτικοί της Τουρκίας θέλουν οπωσδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία υπό το φόβο ρωσοτουρκικού επεισοδίου που μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή σύγκρουση καθώς το δίδυμο Α.Νταβούτογλου-Ρ.Τ.Ερντογάν ακολουθεί μια πολιτική υψηλού ρίσκου τόσο στην Συρία όσο και σε Ουκρανία-Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία, η δολοφονία του πιλότου συνιστά παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης, δήλωσε ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ilker Basbug.

Συγεκριμένα για τον Alparslan Celik, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του πιλότου του Su-24 , είπε ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου για το οποίο πρέπει να καταδικαστεί.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο Celik βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης (αλλά για το αδίκημα της οπλοκατοχής). Από την σκοπιά της διεθνής νομοθεσίας η δολοφονία του πιλότου είναι έγκλημα πολέμου και παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης. Επιπλέον η παραπομπή του Celik σε δίκη μπορεί να επιταχύνει την βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας.», ανέφερε ο  Basbug.

Παρ’ όλη την κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θεώρησε μηδενική την πιθανότητα πολέμου ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις τους θα βελτιωθούν.

Επίσης θεώρησε ότι η Τουρκία θα ήταν χρήσιμος συνεργάτης της Ρωσίας και το Ιράν ως προς το συριακό ζήτημα.

Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Melvut Cavusoglu είπε ότι οι νομικές διαδικασίες κατά του Celik, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του πιλότου του Su-24 Oleg Peshkov, συνεχίζονται.

Ο δικηγόρος τοy Celik δήλωσε ότι η τουρκική αστυνομία δεν μπορεί να ερευνήσει την δολοφονία του Peshkov καθώς αυτή διαπράχθηκε εκτός συνόρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ