Αρχείο

Το σκηνικό ανάμεσα σε μετανάστες και σκοπιανές αρχές στην Ειδομένη «αγριεύει» επικίνδυνα

Οι χιλιάδες πρόσφυγες  στην Ειδομένη, αναζητούν  διέξοδο για Σκόπια και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ότι και να γίνει . Οι Σκοπιανοί θορυβήθηκαν χθες Δευτέρα, από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών σε αφύλακτη πλευρά των συνόρων, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

«Το περιστατικό με την απόπειρα παράνομης εισόδου  αρκετών εκατοντάδων προσφύγων στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν το αποτέλεσμα μιας προγραμματισμένης δράσης  παραπληροφόρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση της μετανάστευσης κρίσης, κ.  Γιώργος Κυρίτσης.

Ο ίδιος είπε  ότι σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί κομβική συνάντηση, η οποία  συμπεριλαμβάνει  συζήτηση για το  σοβαρό περιστατικό στην Ειδομένη.

Δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρό θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση το γεγονός της προσπάθειας «διατρήσεως» των σκοπιανών συνόρων, αλλά αυτή η πράξη είναι αναμενόμενη λόγω του κλεισίματος των συνόρων από την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά τους οι Σκοπιανοί κατηγορούν την Ελλάδα για ελλιπή φύλαξη και για πλημμελή προσπάθεια αποτροπής παράνομης εισόδου στην ΠΓΔΜ.

Χθες υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο στο pentapostagma.gr, με τίτλο (Οι χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες στην Ειδομένη θα αναζητήσουν απελπισμένα άλλη δίοδο για την κεντρική Ευρώπη), ότι εκατοντάδες πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα από αφύλακτο σημείο διασχίζοντας ορμητικό χείμαρρο , με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να πνιγούν, ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθησαν από την αστυνομία   της πΓΔΜ .

«Υπάρχει πρόβλημα με τους  πρόσφυγες και μεγάλη  παραπληροφόρηση. Στα χέρια μας έχουμε φυλλάδια, τα οποία δείχνουν μια οργανωμένη κίνηση, που ώθησε τους μετανάστες να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή  τους, διασχίζοντας  ρέματα και ποτάμια», είπε ο κ. Κυρίτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, διανέμονται φυλλάδια με ψέματα, τα οποία αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν πρέπει να μπουν  στα λεωφορεία που παρέχεται από το ελληνικό κράτος, επειδή υποτίθεται ότι θα  συλληφθούν  και να αποσταλούν πίσω στην Τουρκία. Είναι όλα ένα ψέμα»,  δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος.

«Εμείς τους ενθαρρύνουμε να κατανοήσουν ότι η κατάσταση είναι απολύτως απελπιστική ειδικά εδώ στην Ειδομένη. Καλούμε επίσης, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, να  βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να παράσχουν αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, έτσι ώστε να μην γίνονται   θύματα παραπληροφόρησης». Είπε ο κ. Κυρίτσης .

Στην  Ελλάδα αυτή την στιγμή έχουν μπλοκαριστεί  περισσότεροι  από 44 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Πλησίον του σημείου διέλευσης στην Ειδομένη ανεγέρθηκαν μεταλλικές περιφράξεις με συρματοπλέγματα.

Οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο είναι αφόρητες, ενώ μέσα σε  λίγες ημέρες, η βροχή, η λάσπη στο στρατόπεδο έχει δημιουργήσει μια καταθλιπτική κατάσταση .Οι  πρόσφυγες αρνούνται να την εγκαταλείψουν  την περιοχή και να μετακινηθούν σε προσωρινά κέντρα στέγασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ