Κόσμος

Xιλιάδες διαδηλωτές στο Βελιγράδι απαίτησαν τη μη ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ

Χιλιάδες σέρβοι κατέβηκαν στους δρόμους του μαρτυρικού Βελιγραδίου το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν κατά της υπογραφής στις 19 Φλεβάρη από τον πρόεδρο Tomislav Nikolic ενός νόμου που επικυρώνει τη συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.

​Οι διαδηλωτές έκαναν μια μεγαλειώδη πορεία ως τη ρωσική πρεσβεία .Κάποιοι από αυτούς έφεραν ρώσικες σημαίες και πορτραίτα του ρώσου προέδρου  ​ Vladimir Putin.Χαρακτήρισαν ως ντροπιαστική τη συμφωνία του προέδρου  Nikolic με το ΝΑΤΟ.

​Οι διαδηλωτές προτείνουν να υποβληθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της συνεργασίας με την Ατλαντική Συμμαχία και δηλώνουν έτοιμοι να οργανώσουν δράσεις διαμαρτυρίας ως όσο ο πρόεδρος της χώρας δεν απαρνιέται την απόφασή του που αφορά την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις  ​ 66% με 85% των σέρβων πολιτών ανατιτίθενται στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Manifestation contre l'Otan à Belgrade

Ο σέρβος πρωθυπουργός  Aleksandar Vucic επιχείρησε την Παρασκευή να χαμηλώψσει τους τόνους διαβεβαιώνοντας ότι το Βελιγράδι είχε ανάγκη να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο η Σερβία καρατάει μαι ανεξάρτητη πολιτική  και έχει την πρόθεση να παραμείνει εταίρος της Μόσχας. ​Οι εντατικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία μεταξύ του Φλεβάρη και του Ιούνη του 1999 γαι να εξαναγκάσει το Βελιγράδι να σταματήσει την καταπίεση κατά των αποσχιστών αλβανών του Κοσσυφοπεδίου επέφερε το θάνατο τουλάχιστον 2.500ατόμων κατά πλειοψηφία ν πολιτών. Αυτή η επιχείρηση εξαμολύθηκε από το ΝΑΤΟ μιας στρατιωτικής αμυντικής συμμαχίας κατά παράβαση των ίδιων της των κανονισμών που απαγορεύουν την επέμβασή του εκτός της στρατιωτικής του ζώνης .

Το 2007 το σερβικό κοινοβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση βάση της οποίας το Βεκλιγράδι δηλώνει ουδετερότητα απέναντι σε στρατιωτικές συμμαχίες.

Στις 16 .1.2015, Βελιγράδι και ΝΑΤΟ υπέγραψαν ένα σχέδιο ατομικής δράσης για την συνεργασία (IPAP), που δομεί την τελευατάι φάση πριν την οριστική ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. Το IPAP διασφαλίζει κυρίως τη χρήση του σερβικού εδάφους για ασκήσεις και προβλέπει εγκατάσταση σταρτιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ επί του σερβικού εδάφους.  sputnik 20.1.16

 

dimpenews.wordpress.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...