Πολιτική

Κουτσούμπας για Σκοπιανό: Κρατάμε μικρό καλάθι - Το τι θα κάνει ο Καμμένος φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο Τσίπρας

Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι'αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Είχαμε μια -όσο γίνεται, φαντάζομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις- αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Πρωθυπουργό. Αυτό που είπα και μέσα, στην αρχή της συνάντησής μας, είναι ότι κρατάμε μικρό καλάθι.

Εξακολουθούν -και μετά την ενημέρωση- να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια, με την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ, η οποία είναι σταθερή, συνεπής, με τις αρχές που διέπουν και τις διεθνείς σχέσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου. Ότι δηλαδή οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία, δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών. Και βεβαίως αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει -άσχετα από τις όποιες διαπραγματεύσεις, από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που πρέπει να υπάρχουν με γειτονικές δημοκρατίες, τόσο με τα Σκόπια, όσο και με την Αλβανία ή με άλλες χώρες- το κύριο ζήτημα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και βεβαίως δημιουργούν προβλήματα απαράδεκτων διεκδικήσεων ενάντια στην χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς. Κι απ’ αυτή τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση, όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών ηγεσιών, χρειάζεται επαγρύπνηση του ελληνικού λαού”.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά τη συνάντηση αισθάνεστε ότι οδεύει προς λύση το Σκοπιανό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας άφησε ο πρωθυπουργός να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. Πρωθυπουργός».

Δείτε τις δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα, εξώ από το Μέγαρο Μαξίμου:

Κατά την έναρξη της συνάντησης, όπως κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε στον Αλέξη Τσίπρα:

«Η ενημέρωση κάλλιο αργά παρά ποτέ, πάντα καλοδεχούμενη είναι, αν και εγώ δεν σου κρύβω ότι προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσον αφορά τα αποτελέσματα της όλης ιστορίας, μέχρι τα τώρα. Είναι καλό από τη μία μεριά να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις, ιδιαίτερα με γειτονικές χώρες, αλλά από την άλλη δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί, δεν χρειάζεται εφησυχασμός πολύ περισσότερο και κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται και ανάδειξη δευτερευόντων ζητημάτων αλλά κύριων ζητημάτων και ειδικά στα Βαλκάνια, τώρα, που υπάρχουν ανταγωνισμοί μεγάλοι και οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά συμφέροντα, μεγάλα, και συγκρούονται ισχυρές δυνάμεις».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημερώνεται από τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τις επαφές που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ