Ανακατατάξεις στην κυβέρνησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, μέσα από ανάρτησή του στο Truth Social, ανέφερε ότι ο Μάρκο Ρούμπιο - νυν Υπουργός Εξωτερικών - θα υπηρετεί στο εξής ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ενώ ο Μάικ Γουόλτς θα γίνει ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι θα προτείνω τον Μάικ Γουόλτς ως τον επόμενο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη. Από τη θητεία του με στολή στο πεδίο της μάχης, στο Κογκρέσο και, ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Mike Waltz εργάστηκε σκληρά για να θέσει τα συμφέροντα του Έθνους μας σε προτεραιότητα», έγραψε ο Τραμπ.
«Ξέρω ότι θα κάνει το ίδιο και στο νέο του ρόλο. Στο μεσοδιάστημα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα υπηρετήσει ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ενώ θα συνεχίσει την ισχυρή ηγεσία του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα για να κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΑΣΦΑΛΗ ΞΑΝΑ. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!», συνεχίζει η ανάρτηση.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ,Μάικ Γουόλτς και ο αναπληρωτής του, Άλεξ Γουόνγκ, θα αποχωρήσουν από τα αξιώματά τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως Γουόλτς και Γουόνγκ αναμένεται να αποχωρήσουν την Πέμπτη. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από το CBS.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γουόλτς, είχε αναλάβει «πίσω από κλειστές πόρτες» την ευθύνη για την ομαδική συνομιλία στην οποία υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν στρατιωτικά πλήγματα στην Υεμένη. Στη συνομιλία προστέθηκε από τον Γουόλτς ο αρχισυντάκτης του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει στα ΜΜΕ.
Ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ είχε δημοσιεύσει την εκδοχή του, στην οποία αρχικά παρέλειψε επιχειρησιακές λεπτομέρειες, αλλά μετά την άρνηση του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, της διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ και του διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ ότι είχαν μοιραστεί απόρρητες πληροφορίες στη συνομιλία, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε και αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες περιλάμβαναν το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν.
Θα επιχειρήσει να το παρουσιάσει ως ανασχηματισμό για τις 100 ημέρες προεδρίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την απομάκρυνση του Γουόλτς ως ανασχηματισμό μετά τις πρώτες 100 ημέρες προεδρίας του.
Την ίδια στιγμή, εξετάζεται ο εντεταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, να είναι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Γουόλτς, σύμφωνα με το CNN.
Η αποχώρηση κάθε συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας είναι μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς η θέση θεωρείται από τις πλέον κομβικές στην διοίκηση και τον Λευκό Οίκο.
Υπενθυμίζεται πως ο Γουόλτς είχε βρεθεί στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου πριν από μερικές ημέρες στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Γουόνγκ είχε υπηρετήσει στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ ως αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος για τη Βόρεια Κορέα και επίσης ως αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού στο State Department. Κατά την ανακοίνωση του διορισμού του, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι ο Γουόνγκ συνέβαλε στις διαπραγματεύσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η είδηση πως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτζ αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει την παραίτησή του από την θέση του όπως και ο αναπληρωτής του είναι ακόμη μία απτή απόδειξη τόσο του πόσο δύσκολη είναι διαχρονικά η συγκεκριμένη θέση όσο και το ότι ο 47ος Πρόεδρος έχει και σε αυτή την θητεία του ζητήματα με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του.
Ο Μάικ Γουόλτζ αναμένεται να αποχωρήσει με τον Πρόεδρο της χώρας να επιχειρεί μετά την ολοκλήρωση των 100 πρώτων ημερών της δεύτερης θητείας του στο οβάλ γραφείο να παρουσιάσει την συγκεκριμένη κίνηση ως «ανασχηματισμό» αλλά η αλήθεια είναι πως ο Γουόλτζ βρισκόταν σε δεινή θέση από τα μέσα Μαρτίου.
Είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας που παραδέχθηκε άλλωστε – αν και πίσω από κλειστές πόρτες – πως είχε συμπεριλάβει σε μία άκρως απόρρητη συζήτηση στην πλατφόρμα του Signal, τον Τζέφρι Γκόλντμνπεργκ, αρχισυντάκτη του The Atlantic.
Στην συγκεκριμένη συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης Τραμπ ο υπουργός Άμυνας της χώρας έδωσε λεπτομέρειες για την αμερικανική επιχείρηση των ΗΠΑ ενάντια στους Χούθι της Υεμένης.
Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν οδήγησαν στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε το λάθος του στον οβάλ γραφείο στον Ντόναλντ Τραμπ.
Μία απομάκρυνση που ήταν θέμα... χρόνου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αν και δεν προχώρησε στην καρατόμησή του άμεσα φαίνεται πως είχε πάρει τις αποφάσεις του καθώς οι 5 στενότεροι συνεργάτες του Γουόλτζ απομακρύνθηκαν μέχρι τα τέλη του περασμένου Μάρτη και δεν έχουν μέχρι και τώρα αντικατασταθεί.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήματα με τον άνθρωπο που διαχρονικά αποτελεί τον στενότερο συνεργάτη κάθε Αμερικανού Προέδρου τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Στην πρώτη του θητεία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποπέμψει σε μόλις 24 ημέρες και τον τότε Σύμβουλό του, Μάικ Φλιν. Ο Φλιν είχε αποκαλυφθεί πως λίγο πριν την πρώτη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ γεγονός το οποίο είχε κατηγορηματικά και δημόσια αρνηθεί.
Αρχικά ο Αντιπρόεδρος – τότε του Τραμπ – Πενς είχε στηρίξει τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας με τις αποδείξεις όμως να εκθέτουν τον Λευκό Οίκο.
Ο Φλιν έγινε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας με την πιο βραχύβια παραμονή στο οβάλ γραφείο στα πολιτικά χρονικά της χώρας και ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την Προεδρία του με τις σκιές μίας υπόθεσης που αργότερα θα τον έφερνε επί Προεδρίας Μπάιντεν αντιμέτωπο με ορυμαγδό επιθέσεων και ερευνών.
Η αποχώρηση Γουόλτζ αυτή τη φορά, φαίνεται πως έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο με τον Τραμπ να επιλέγει να το πράξει μετά τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του και να το περάσει στο εσωτερικό ως κίνηση «ανασχηματισμού».
Αμερικανικά μέσα υπογραμμίζουν πως δεν είναι απίθανο ακόμη και εντός της ημέρας ο Τραμπ να ανακοινώσει και άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αν και φαίνεται πως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χέκσγκεθ ο οποίος βρίσκεται επίσης εδώ και καιρό στο στόχαστρο των μέσων για τους χειρισμούς του στα ζητήματα Άμυνας να μην είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που ο Πρόεδρος της χώρας θα αλλάξει…
Υπογραμμίζεται ότι στην πρώτη του θητεία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αλλάξει τέσσερις συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας.