Πρέσβης Αρμενίας
Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρέσβης Αρμενίας στο Πενταπόσταγμα: "Πλατφόρμα προβολής τουρκικής επιρροής το Αζερμπαϊτζάν"

Τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σχολίασε στο Πενταπόσταγμα ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αθήνα κ. Φαντέι Τσαρτσογλιάν καταδικάζοντας τις - υποκινούμενες από την Άγκυρα - ενέργειες των Αζέρων και παρουσιάζοντας ακράδαντα στοιχεία για τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά του αρμενικού λαού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει το Αζερμπαϊτζάν σε μια πλατφόρμα προβολής επιρροής σε μια ευρύτερη περιοχή (νότιο Καύκασο, κεντρική Ασία), ενώ η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης έχει τεθεί σε κίνδυνο, λόγω της ανικανότητας των οργανισμών να επηρεάσουν τον Τούρκο πρόεδρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, κ. Τσαρτσογλιάν εξέφρασε την ικανοποίηση του Γερεβάν για την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας στην Αρμενία.

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

Οι τελευταίες πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ υποδεικνύουν πως η Αρμενία έχει χάσει τον έλεγχο των συνόρων με το Ιράν, καθώς και τον έλεγχο του νότιου μέρους του Καραμπάχ. Ποια είναι η κατάσταση των Αρμενικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή;

Στις 20-21 Οκτωβρίου του 2020, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, προέβησαν σε επιθέσεις στη βόρεια κατεύθυνση της γραμμής επαφής, χρησιμοποιώντας αεροπορία και πυροβολικό. Επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προέβησαν σε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο νότιο μέτωπο. Ως αποτέλεσμα των αντιμέτρων που έλαβε ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υποχώρησαν προς στη νότια κατεύθυνση προς τη δεξαμενή Χουνταφερίν και υπέστησαν σοβαρές απώλειες. Νωρίς το πρωί, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξανάρχισαν τον βομβαρδισμό οικισμών, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μαρτακέρτ και των γειτονικών χωριών, χρησιμοποιώντας απαγορευμένα όπλα. Οι Δυνάμεις Αεράμυνας του Αρτσάχ στη νότια κατεύθυνση κατέρριψαν ένα αεροσκάφος των αζέρων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, οι Δυνάμεις Αεράμυνας του Αρτσάχ κατέρριψαν επίσης ένα Μπαϊρακτάρ - μη επανδρωμένου αεροσκάφους τουρκικής κατασκευής.

Το απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξανάρχισαν το βομβαρδισμό της πρωτεύουσας του Αρτσάχ, του Στεπανακέρτ. Υπέστησαν ζημιές κατοικήσιμα κτίρια και αγωγός αερίου. Στοχοποιήθηκαν επίσης πόλη Μαρτουνί και η κοινότητα Αβεταράντς της περιοχής Ασκεράν. Την ίδια ημέρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Αρμενίας κατέρριψαν εντός του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας με επανδρωμένο αεροσκάφος του Αζερμπαϊτζάν (βορειοανατολική κατεύθυνση).

Στις 24 Οκτωβρίου, το Αζερμπαϊτζάν για άλλη μία φορά έβαλε κατά τους ειρηνικούς οικισμούς της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Με τα συστήματα Smerch και Grad χτυπήθηκαν η πόλη Μαρτουνί και η κοινότητα Ταχαβάρντ της ίδιας περιοχής. Η πόλη Μαρτακέρτ βομβαρδίστηκε με χρήση των στρατιωτικών αεροσκαφών. Ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ κατέστρεψε τον στρατιωτικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης 1 TOS-1 - βαρέο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών θερμοβαρικών πυραύλων και 1 με επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το βράδυ 24-25 Οκτωβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με χρήση του πυροβολικού έβαλαν προς την κατεύθυνση των κοινοτήτων Karmir Shuka, Taghavard, Gishi, Spitakashen της περιοχής Μαρτουνί και του χωριού Αβεταρανότς της περιοχής Ασκεράν, καθώς επίσης και προς την κατεύθυνση των παρακείμενων εκτάσεων γεωργικής χρήσεως.

Βάση των δεδομένων της 25ης Οκτωβρίου του 2020, οι απώλειες ανάμεσα στο άμαχο πληθυσμό έχει φτάσει στο 40 άτομα και 120 τραυματίες. 13.100 ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, υποδομές και μονάδες παραγωγής καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Η Τουρκία εμφανώς στηρίζει τους Αζέρους με μεταφορά ισλαμιστών μισθοφόρων. Υπάρχουν ενδείξεις για παρουσία τουρκικών τακτικών δυνάμεων στο Αρτσάχ;

Ναι, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι οι μαχητές είναι εκεί. Η διαφορά από τον πόλεμο των αρχών της δεκαετίας του 1990 είναι ότι τότε υπήρχαν μερικοί τζιχαντιστές -μισθοφόροι από το Αφγανιστάν και άλλα μέρη, αλλά ήταν μετρημένοι. Αυτή τη φορά είναι ισλαμιστές μαχητές ή τρομοκράτες, τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες είναι απαγορευμένες από διαφορετικές χώρες. Εκείνοι βρίσκονται τώρα στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, πολεμούν εναντίον των Αρμενίων του Αρτσάχ και όλα αυτά τα οργανώνει η Τουρκία. Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γαλλίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών. Υπάρχουν βίντεο, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις κ.λπ.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αρμενική πλευρά έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τους εταίρους της, τους διεθνείς οργανισμούς και το κοινό, ότι οι Σύριοι μισθοφόροι θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα μακροχρόνιας αποσταθεροποίησης στην περιοχή και μια σοβαρή απειλή όχι μόνο για τον Νότιο Καύκασο και τις γειτονικές χώρες, αλλά και για άλλες περιοχές και για την ΕΕ. Σημειώνουμε με λύπη ότι χώρες εκτός Ευρώπης είναι απασχολημένοι με άλλα θέματα, όπως η επιδημία του COVID και άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τώρα δεν πρέπει να σκεφτόμαστε για τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία ήδη υπάρχουν, αλλά να σκεφτόμαστε για την τουρκική εμπλοκή. Και για το ότι η Τουρκία μάχεται κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Και αυτό είναι γεγονός. Έχουν F-16, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμμετέχουν ενεργά σε στρατιωτικές και μη στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς βομβαρδίζουν τον άμαχο πληθυσμό.

Θα θέλαμε να προτρέψουμε όλους εκείνους που αυτές τις ημέρες εγείρουν ανησυχητικές ερωτήσεις « γιατί συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, γιατί η αζερική πλευρά δεν τον σταματά, ενώ η διεθνής κοινότητα απαιτεί κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» να απαιτήσουν από τις διεθνείς οργανισμούς πότε τελικά η διεθνής κοινότητα θα ασκήσει επιτέλους πίεση στην Τουρκία για να βγει από αυτήν τη σύγκρουση.

Πως ερμηνεύετε την ανικανότητα της Ρωσίας να στηρίξει εμπράκτως την Αρμενία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπως ορίζουν και υπογεγραμμένες αμυντικές συμφωνίες;

Η Ρωσία έχει υπογράψει πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες με την Αρμενία. Έχουμε υπογράψει αυτές τις συμφωνίες με τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία υπήρξε και παραμένει σύμμαχος της Αρμενίας εδώ και πολλά χρόνια. Ιστορικά η Ρωσία έχει αποδείξει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και της Ρωσίας είναι από τις πιο σημαντικές για τους δύο λαούς. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Η Ρωσία έχει επίσης καλές σχέσεις και με το Αζερμπαϊτζάν,- και από αυτή την άποψη, επειδή σε αντίθεση με την Τουρκία η Ρωσία δεν εμπλέκεται έμπρακτα σε αυτήν τη σύγκρουση-, η Ρωσία μπορεί να γίνει αμερόληπτος διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η Ρωσία. Ως αποτέλεσμα των δηλώσεων και των πολιτικών αποφάσεων του Προέδρου Πούτιν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σε μια συνάντηση υπό την στέγη της Ρωσίας. Διαπραγματεύτηκαν πάνω από 11 ώρες και υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αλλά την επόμενη μέρα, η αζερική πλευρά απλώς το αγνόησε. Έδειξαν για άλλη μία φορά, ότι το να σταματήσει ο πόλεμος, ο βομβαρδισμός των πολιτών, να επιστρέψουμε στις συνομιλίες και να επιλυθεί το ζήτημα ειρηνικά, δεν είναι στα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά πιθανόν στην συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη περισσότερο δεν πηγάζει από τα τουρκικά συμφέροντα.

Πιθανόν, η Τουρκία έχει εντελώς διαφορετικά σχέδια και ιδέες. Για αυτό το λόγο η παρουσία της Τουρκίας σε αυτήν τη σύγκρουση δεν επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να τηρήσει την υπόσχεσή του, να ακολουθήσει πιστά την διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Αρμενίας. Τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η κορυφαία διπλωματική δύναμη που διαπραγματεύεται για την κατάπαυση του πυρός της σύγκρουσης, -το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Εκτιμούμε αυτό που κάνουν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

Αρμένιοι αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι θεωρούν τη σύγκρουση όχι μόνο ως εδαφική διαμάχη, αλλά και ως συνέχεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, κατά τη διάρκεια της οποίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι. Δεν συμφωνούμε καθόλου ότι η Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα πρέπει να εμπλέκεται σε εχθροπραξίες.

Πρώτα από όλα, οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να υπερασπιστούν τη χώρα τους και αυτό απέδειξαν ακόμη κατά τον πρώτο πόλεμο της δεκαετίας του 1990. Αντί να εμπλέξουμε τη Ρωσία, πρέπει να μιλάμε για τον αποκλεισμό της Τουρκίας, η οποία έχει καταστροφικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα. Οι άνθρωποι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζουν στην Πατρίδα τους. Υιοθέτησαν τον Χριστιανισμό το 301, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία δεν υπήρχαν. Συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη γη τους, την οικογένειά τους. Ενώ η Τουρκία έχει μια διαφορετική προσέγγιση και ιδέες. Η ιδέες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι επίσης μηνύματα προς την Αρμενία, προς τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο, καθώς και προς την Ευρώπη.

Υπάρχει ικανοποίηση στην Αρμενία για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην εισβολή Τούρκων-Αζέρων;

Με την ευκαιρία θα ήθελα εκ μέρους του Αρμενικού λαού να εκφράσω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς τη Φίλη Ελληνική κυβέρνηση και τον Αδελφό Ελληνικό λαό για την υποστήριξη και συμπαράσταση στον Αρμενικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

Από την αρχή των εχθροπραξιών, εγκαταστάθηκε μια επιχειρησιακή επικοινωνία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών, όπου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή της Ελληνικής κυβέρνησης και υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ για να συζητηθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ο κ. Νίκος Δένδιας το σχετικό αίτημα το υπέβαλε με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβάλει για την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Ζοχράμπ Μνατσακανιάν μίλησε και εξέφρασε την ετοιμότητά αυτήν. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτήν την δύσκολη περιόδου για τον Αρμενικό λαό μέσω τηλεδιασκέψεων υπήρξαν τακτικές επαφές μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών, Υπουργών Εξωτερικών, πολιτικών, διανοουμένων, μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των απλών πολιτών.

Στις 16 Οκτωβρίου του 2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκου Δένδια στην Αρμενία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επιχειρησιακό επίπεδο κάλυψαν όλα τα γεγονότα, αντέδρασαν και έκαναν

αντικειμενική εκτίμηση. Σε όλα τα επίπεδα αισθανθήκαμε την ειλικρινή συμπαράσταση και την άνευ όρων υποστήριξη του αιωνίου φίλου Έλληνικού λαού προς τον Αρμενικό λαό, προς την Αρμενία. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες της στοχοποίησης πολιτικών δομών και αμάχων από τους Αζέρους. Υπάρχει πλάνο για προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς και κατάθεση αποδεικτικών με σκοπό την ποινική τιμωρία των υπεύθυνων;

Στις 17 Οκτωβρίου του 2020 το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας εξέδωσε δήλωση όπου αναφέρεται, ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν να προβούν σε κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, αρχής γενομένης από την 18 Οκτωβρίου του 2020 και τοπική ώρα 00:00.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη δήλωση της 1ης Οκτωβρίου του 2020 των Προέδρων της Γαλλίας, Ρωσίας και των ΗΠΑ – που είναι Συμπροεδρέυουσες χώρες της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ-, μετά την δήλωση της 5 Οκτωβρίου του 2020 των Συμπροέδρων της Ομάδας του Μίνσκ του ΟΑΣΕ και βάση της Κοινής Δήλωσης που εγκρίθηκε στη Μόσχα στις 10 Οκτωβρίου του 2020.

Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας σφοδρά για άλλη μια φορά την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, στις 18 Οκτωβρίου του 2020 και η ώρα 07:20 και μετά από έντονο πυρ και προκειμένου να καταλάβουν ευνοϊκές θέσεις, εξαπέλυσαν επίθεση προς την νότια κατεύθυνση.

Για δεύτερη φορά, το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μέσω της προσωπικής παρέμβασης του Προέδρου της χώρας που Συμπροεδρεύει στην Ομάδα Μίνσκ του ΟΑΣΕ, αποδεικνύοντας έτσι στη διεθνή κοινότητα την ύπουλη φύση του, με την οποία εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι εδώ και δεκαετίες.

Η Αρμενία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιβάλει την ειρήνη στο Αζερμπαϊτζάν, να θεσπίσει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, καθιερώνοντας παράλληλα σαφείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την επί τόπου διατήρηση και τον έλεγχο του καθεστώτος της κατάπαυσης του πυρός.

Πώς ερμηνεύετε την ψυχρή ανταπόκριση της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόσο για τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και για τις παράνομες παρεμβάσεις της Άγκυρας στο Αρτσάχ, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο;

Πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε το θέμα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσινγκτον στις 24 Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανάν και ο Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπιγκάν στις 24 Οκτωβρίου και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των χωρών τους να εφαρμόσουν και να διατηρήσουν την ανθρωπιστική εκεχειρία που επιτεύχθηκε στη Μόσχα στις 10 Οκτωβρίου και σε συνέχεια επιβεβαιώθηκε με δήλωση που έγινε στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου και είναι σύμφωνη με την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την 1η Οκτωβρίου.

Η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να τεθεί σε ισχύ στις 26 Οκτωβρίου του 2020 και η ώρα 08:00. Ωστόσο, λαμβάνουμε πληροφορίες ότι η αζερική πλευρά δεν τηρεί την εκεχειρία και συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους κατά των αρμενικών περιοχών.

Αναμένουμε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσουν τον πόλεμο και να τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός. Και όταν υπάρξει κατάπαυση του πυρός τότε θα είναι δυνατή η επιστροφή των μερών στη διαπραγματευτική διαδικασία με τους τρεις Συμπροέδρους Ομάδας του Μίνσκ. Το πρωταρχικό και το βασικό ζήτημα για την Αρμενική πλευρά είναι η αποσαφήνιση του τελικού καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν λένε ότι ο πόλεμος του Μπακού στοχεύει στην απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών, τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση και ένα ψέμα.

Διεξάγουν έναν πόλεμο με σκοπό την εθνοκάθαρση για να καθαρίσουν την περιοχή από τους Αρμένιους. Επομένως καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην αυτοδιάθεση για να περιοριστούν η γενοκτόνες φιλοδοξίες της Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία προσπαθεί να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τον τρέχοντα πόλεμο ως μέρος της αυξανόμενης αυτο-επιβεβαίωσης της Τουρκίας, κάτι το οποίο έθεσε την Άγκυρα σε σύγκρουση με τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή. Στη Λιβύη, η Τουρκία παρενέβη εξ ονόματος της κυβέρνησης που απολαμβάνει υποστήριξη από το ΟΗΕ εναντίον του στρατιωτικού ηγέτη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη της Γαλλίας, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο τα τουρκικά πλοία αναζήτησαν πηγές ενέργειας σε ύδατα που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Υπάρχει η εντύπωση ότι ο Ερντογάν δημιουργεί αστάθεια παντού και σπάει το status quo. Σε αυτήν τη θάλασσα της αστάθειας, φαίνεται ότι η Τουρκία κολυμπά πολύ χαλαρά, καθώς της δίνει δυνατότητα να παίζει με όλους.

Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να επηρεάσουν την Άγκυρα, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των οργανισμών.

Πιστεύουμε ότι η τουρκική επέμβαση θα αλλάξει πλέον τη γεωπολιτική του Νοτίου Καυκάσου, μετατρέποντας το Αζερμπαϊτζάν σε μια πλατφόρμα για την προβολή τη τουρκικής επιρροής προς μία ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ