Κόσμος

F-35 τέλος για την Τουρκία; Εντονες πιέσεις από το Ελληνικό και Αρμενικό Λόμπυ - Το σκέφτεται η Αμερικανική Γερουσία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Ελληνικό και αρμενικό λόμπυ στις ΗΠΑ πιέζουν με όλες τους δυνάμεις για να ακυρωθεί η παραλαβή των τουρκικών υπερμαχητικών F-35 στην τουρκική πολεμική αεροπορία , λόγω του  καθεστώτος  Ερντογάν.

Έλληνες και  Αρμένιοι στις ΗΠΑ , σε αγαστή συνεργασία ανέλαβαν να βοηθήσουν σημαντικά τις χώρες τους από την νέα οθωμανική αυτοκρατορία που στήνεται ξανά μετά από 100 χρόνια.

Το ελληνοαμερικανικό συμβούλιο της οργάνωσης (HALC) και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή  Αμερικής (ANCA) έχουν ξεκινήσει μια τρομερή  εκστρατεία για να πείσουν τους Αμερικανούς Γερουσιαστές να μπλοκάρουν την προγραμματισμένη για το 2018 παράδοση μαχητικών 5ης γενιάς F-35 στην τουρκική αεροπορία , λόγω του προκλητικού ,  και αντιαμερικανικού   καθεστώτος του Ερντογάν.

https://youtu.be/93NdwZAeXhI?t=2

Αυτή η κοινή Ελληνο-Αρμενική αμερικανική πρωτοβουλία είναι η πιο  πρόσφατη σε μια σειρά από εκστρατείες προώθησης από Έλληνες και Αρμένιους (ANCA-HALC), με την οποίες  προειδοποιούνται οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ για τους σοβαρότατους κινδύνους που ενέχει  η παροχή στον Ερντογάν προηγμένων οπλικών συστημάτων,   που μπορεί να στραφούν εναντίον των συμμάχων, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αρμενία  και, ενδεχομένως, ακόμη και κατά των ΗΠΑ .

Η εκστρατεία εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα η Τουρκία να διαρρεύσει εξαιρετικά διαβαθμισμένη τεχνολογία των αεροσκαφών F-35 στους αντιπάλους των ΗΠΑ , συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα  .

Πέρυσι, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής David Cicilline (D-RI) πρότεινε την τροποποίηση της έγκρισης  νομοσχεδίου και τον αποκλεισμό παράδοσης F-35 στην Τουρκία, όταν ο Ρετζέπ Ερντογάν διέταξε τους σωματοφύλακες του να επιτεθούν  εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον.

Τα αεροσκάφη F-35 είναι αεροσκάφη πέμπτης γενιάς,  σχεδιασμένα με σύγχρονη τεχνολογία για να εκτελούν μια ευρεία σειρά αποστολών επίγειων  επιθέσεων και αεροπορικής υπεροχής.

Η Άγκυρα έδωσε τις πρώτες παραγγελίες για αυτά τα αεριωθούμενα αεροπλάνα το 2014, επιδιώκοντας, μεταξύ 2018 και 2022, να παραλάβει  100  μαχητικά .

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου, η Τουρκία επιδιώκει να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα στόλο των αεροσκαφών F-16 με τα νεοαποκτηθέντα F-35.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ