Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ιερέας-Αστυνομικός στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για Νέα Σμύρνη: Καταδικάζουν τους αστυνομικούς, αλλά αλλού υπάρχει το πρόβλημα

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη 

 

“Καταδικάζω την βία από όπου κι αν προέρχεται. Καταδικάζουν τους αστυνομικούς για τις πράξεις αυτές, αλλά πρέπει να δούμε αλλού το πρόβλημα που υπάρχει” σχολίασε με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ο π. Αριστείδης Τσιότρας, ο οποίος συνδυάζει τις ιδιότητες του αστυνομικού και του ιερέως.

Επί εννιά χρόνια υπήρξε Ειδικός Φρουρός, έχει υπηρετήσει και στην ομάδα ΔΙΑΣ, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια παράλληλα με την ιδιότητα του οργάνου της τάξεως, ποιμαίνει στο Λιόπρασο Τρικάλων, το οποίο βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, με 680 μέτρα υψόμετρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο π. Αριστείδης υπηρέτησε και στις ειδικές δυνάμεις πεζοναυτών το 2007 και απολύθηκε το 2008 στο Βόλο.

Ο ιερέας-αστυφύλακας πλέον, ο οποίος ανήκει στην Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, μίλησε για τον πρωτόγνωρο αυτόν συνδυασμό ιδιοτήτων, για την παρουσία της Αστυνομίας έξω από τους ναούς και τους ελέγχους των πιστών, για τις επιθέσεις εναντίον της Εκκλησίας με αφορμή την πανδημία, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει πνευματικές κατευθύνσεις και συμβουλές για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή που πλησιάζει.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

 

-π.Αριστείδη, ο θυμόσοφος ελληνικός λαός λέει την παροιμία: “Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς”. Εσείς πως φτάσατε στον ομολογουμένως σπάνιο συνδυασμό ιερέας και αστυνομικός; Ποια ήταν η πορεία σας μέχρι σήμερα;

Από πολύ μικρός ήμουνα μέσα στο Ιερό, παπαδάκι στο χωριό μου στην εκκλησία, διακονούσα τον πρωτοπρεσβυτερο π.Αχιλλέα Οικονόμου. Το ήθελα να γίνω ιερέας, μου άρεσε να μοιράζομαι τα προβλήματα των αδερφών μας, ήθελα να είμαι δίπλα τους, να μπορώ να βοηθήσω τον κάθε αδερφό και να δίνω όσο μπορώ τον σωστό δρόμο μέσα από τον πνευματικό αγώνα, που έκανα και κάνω. Ειμαι τελειόφοιτος τεχνικού λυκείου, και έχω τελειώσει σχολή μαγειρικής. Το 2011 μπήκα στην αστυνομία. Ως ειδικός φρουρός δούλεψα στην Αθήνα σε Α.Τ της περιφέρειας ΑΤΤΙΚΗΣ, το 2012 μεταταχθηκα στην ομάδα ΔΙ. ΑΣ στην μάχιμη υπηρεσία μέχρι το 2017 με πολλές επιτυχίες τις ομάδας μου. Από το 2019, υπηρετώ μέχρι σήμερα στην διεύθυνση αστυνομίας Τρικάλων και την ίδια χρονιά αποφάσισα να γίνω ιερέας, να χειροτονηθω με την ευλογία του πνευματικού μου πατέρα.

 

-Συνδυάζονται οι ιδιότητες του ποιμένα και του οργάνου της τάξεως; Έχετε αντιμετωπίσει εμπόδια ή πειρασμούς;

Συνδυάζονται, έχεις πιο πολλές υποχρεώσεις, αρκεί να έχουμε θέληση και να έχουμε πίστη. Σίγουρα έχω αντιμετωπίσει προβλήματα και πειρασμούς, αλλά όταν είσαι αφοσιωμένος στον πνευματικό αγώνα σου τα ξεπερνάς όλα.

 

-Στην εποχή του κορονοϊού που διανύουμε εδώ και ένα χρόνο, πολλάκις δυστυχώς λόγω των μέτρων για την πανδημία η αστυνομία εκλήθη να ελέγξει πιστούς ή και να τους εμποδίσει από την προσέλευση σε ναούς. Οι εικόνες με όργανα της τάξεως μπροστά από ναούς ήταν πρωτόγνωρες. Πως σχολιάζετε εσείς με την διπλή σας ιδιότητα όλα αυτά που συνέβησαν;

Περνάμε δοκιμασίες πολλές γιατί δυστυχώς δεν είμαστε καθαροί προς τον Κύριο μας. Τα μέτρα που πήρε η Πολιτεία καλώς τα πήρε για την διασφάλιση της υγείας μας. Η Αστυνομία κάνει την δουλειά της. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την Εκκλησία με την Πολιτεία, όλοι πρέπει να κάνουμε υπακοή για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία, που μας ταλαιπωρεί εδώ και ένα χρόνο.

 

-Το τελευταίο διάστημα με αφορμή και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης επικρατεί μια διάχυτη οργή για μερίδα των οργάνων της τάξης και η αίσθηση περί κατάχρησης εξουσίας. Εσείς πως κρίνετε αυτές τις ακραίες αντιδράσεις και τους ξυλοδαρμούς;

Είμαι κάθετος, την βία από όπου και αν προέρχεται την καταδικάζω, πρέπει όλοι μαζί να πάμε μπροστά, δεν είναι ωραία πράγματα αυτά που βλέπουμε και που ζούμε, είμαι σίγουρος. Καταδικάζουν τους αστυνομικούς για τις πράξεις αυτές, αλλά πρέπει να δούμε αλλού το πρόβλημα που υπάρχει.

 

-Κατά περιόδους είδαμε από διάφορους εχθρούς της Εκκλησίας ποικίλες επιθέσεις, με αφορμή και τα μέτρα για τον κορονοϊό, στοχοποιώντας μάλιστα τους πιστούς για δήθεν εξάπλωση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας κλπ. Ποια είναι η άποψή σας;

Κοιτάξτε να δείτε, είμαι κάθετος, στην Θεία Κοινωνία όταν πιστεύεις στον Υψιστο όταν κάνεις πνευματικό αγώνα όταν προσεύχεσαι όταν μεταλαμβάνεις Σώμα και Αίμα Χριστού δεν υπάρχει καμία ίωση και καμια αρρώστια να κολλήσεις από την Θεία Κοινωνία. Όταν έχεις Θεό μέσα σου δεν επηρεάζεσαι από κανέναν και από τίποτα, εμείς προχωράμε με φόβο Θεού και τίποτα άλλο, ο Θεός να βάλει το χέρι Του και να συγχωρέσει όποιον έρχεται αντιμέτωπος με την Θεία Κοινωνία και τα Μυστήρια της Εκκλησίας..

 

-Πως είναι για έναν ιερέα να τελεί τα Θεία Μυστήρια σε άδειο ναό;

Ο ιερέας έχει υποχρέωση απέναντι στον Θεό. Ένας ιερέας πρέπει να τέλει τα Θεία μυστήρια είτε ο Ναος είναι άδειος είτε γεμάτος.

 

-Οδεύουμε στην περίοδο της χαρμολύπης, στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Δεδομένων και των ιδιαίτερων συνθηκών που περνάμε, ποια είναι τα εφόδια που πρέπει να έχει ο πιστός λαός;

Την Αγία και Μεγάλη Τεσσάρακοστη, ο λαός αλλά και ο κληρικός, πρέπει νηστέψει, πρέπει να μετανοήσει, πρέπει να κάνει μεγάλο πνευματικό αγώνα, αλλά πιο πολύ πρέπει να νηστεψει από τις σκέψεις του, αλλά και από το στόμα, γιατί ξέρετε το στόμα είναι αυτό που πονάει. Να σταματήσουμε να κουτσομπολεύουμε, να σταματήσουμε να ασχολούμαστε τι κάνει η θεία στην γειτονιά μας και ο παππούς, πρέπει να καθαρίσουμε την ψυχή μας για να φτάσουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα στα Πάθη του Χριστού μας για να πάμε με φόβο Θεού να κοινωνήσουμε του Σώματος και του Αίματος του Θεού.

 

-Αποτελεί αυτή η περίοδος της υγειονομικής κρίσης μια μέγιστη δοκιμασία για την πίστη μας;

Ναι , είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την Ορθοδοξία μας, πρέπει να μετανοήσουμε, μετάνοια μόνο θέλει ο Θεός. Γιατί;; Επειδή ο Θεός δεν σε κρίνει αν έκανες λάθος αλλά γιατί δεν μετανοείς. Πρέπει να μετανοήσουμε να πάμε με φόβο Θεού μπροστά, να κάνουμε υπακοή για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία που μας ταλαιπωρεί ένα χρόνο.. Όσο για την υγειονομική κρίση δεν μπορώ να σχολιάσω, γιατί δεν είμαι γνωστής των πραγμάτων..

*Σημειώνεται πως η συνέντευξη έχει πραγματοποιηθεί πριν από τα χθεσινοβραδινά νέα άγρια επεισόδια στην περιοχή της Νέας Σμύρνης 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...