Ένοπλες Συρράξεις

Xάρτες: Οι βάσεις των ΗΠΑ που χτυπήθηκαν από το Ιράν

Δύο αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στο έδαφος του Ιράκ χτύπησαν οι ρουκέτες που εξαπέλυσε το καθεστώς του Ιράν τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η ακριβής έκταση των καταστροφών και οι απώλειες δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν να κάνει λόγο για πλήρη καταστροφή της μίας εκ των δύο και 80 νεκρούς. Οι πληροφορίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από αμερικανικής πλευράς.

Πρόκειται για την αεροπορική βάση al-Asab και την βάση της Διεθνούς συμμαχίας που φιλοξενεί σήμερα κυρίως στρατεύματα των ΗΠΑ στο Erbil. Σημειώνεται πως μετά το θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί οι συγκεκριμένες βάσεις βρίσκονταν σε εξαιρετική ετοιμότητα για πιθανά χτυπήματα από το καθεστώς του Ιράν. Από την Παρασκευή όλοι οι εκτοξευτήρες πυραύλων και τα ραντάρ στο έδαφος του Ιράκ ήταν σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που ιρανικά drones πλησίαζαν αμερικανικούς στόχους.

Στην αεροπορική βάση al-Asab εδρεύουν περίπου 6000 Αμερικανοί στρατιώτες. Τα τελευταία δύο χρόνια τόσο ο Πρόεδρος Τραμπ όσο και ο Αντιπρόεδρος Πενς πραγματοποίησαν άνευ προειδοποιήσεως επισκέψεις στη συγκεκριμένη βάση. Τα εναπομείναντα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ συμβάλουν στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Στη βάση Erbil εδρεύει απόσπασμα της ομάδας ειδικών αποστολών Delta Force η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi. Από το Erbil είχαν απογειωθεί οκτώ αμερικανικά ελικόπτερα Chinook.

Πού αλλού υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή

Άλλοι πιθανοί στόχοι του Ιράν είναι η αεροπορική βάση στο Κατάρ και τα αμερικανικά συμφέροντα στο Κουβέιτ. Εδώ και καιρό λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Πιο κάτω χάρτης του πρακτορείου CNN που δείχνει τις αεροπορικές βάσεις και τα στρατεύματα σε κάθε μία από αυτή.

4325453

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...