Κυβέρνηση

Ο Τραμπ «άδειασε» τον Μητσοτάκη: Απόλυτη στήριξη της Ουάσινγκτον σε Άγκυρα! - Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ


Σε απόλυτο φιάσκο εξελίχθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ούτε λέξη στήριξης για την τουρκική προκλητικότητα. Καμία διάθεση να καταδικάσει τις τουρκικές παρανομίες στη Μεσόγειο. Καμία αναφορά στην επιθετικότητα της Άγκυρας. Η σιωπή Τραμπ ήταν απίστευτη στη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό!

Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στο Λευκό Οίκο κατά τη δίωρη παραμονή εκεί του κ. Μητσοτάκη και της αντιπροσωπείας που τον συνεπικούρησε στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ήταν αντίστοιχες των καιρικών συνθηκών, οι οποίες σε τελική ανάλυση ήταν αντίστοιχες με τις προγνώσεις που εδώ και εβδομάδες προέβλεπαν τα μετεωρολογικά δελτία.

Εξίσου προβλέψιμα απεδείχθησαν, εν τέλει, και τα διαμειφθέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ. Και τούτο διότι, από τη μια, επιβεβαιώθηκαν οι ελληνικές προσδοκίες για μια ισχυρή αναγνώριση του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιφερειακή δύναμη σταθερότητας.

Από την άλλη, όμως, δεν βρήκαν λόγια καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας από το στόμα του «πλανητάρχη», όπως θα επιθυμούσε η ελληνική αντιπροσωπεία, κατ΄ αντιστοιχία των θέσεων που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από τους δύο άλλους πυλώνες του αμερικανικού πολιτικού συστήματος που είναι, αφενός, το διπλωματικό κατεστημένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, αφετέρου, το Κογκρέσο που ενστερνίζονται με μεγαλύτερη θέρμη τις ελληνικές θέσεις.

Οι Τούρκοι δεν άφησαν ασχολίαστη τη σιωπή του Τραμπ, στην παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του είπε για την παράνομη, παράλογη και αποσταθεροποιητική “συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης. Ο κ.Μητσοτάκης είπε στον Τραμπ ότι η Ελλάδα περιμένει τη στήριξη του. Κι εκείνος σιώπησε.

Το τουρκικό πρακτορείο EHA, απομόνωσε αυτή τη στιγμή της συνάντησης και επεσήμανε την προεδρική σιωπή.
https://twitter.com/eha_news/status/1214656254213283843?ref_src=twsrc%5Etfw

ΜΑΣ ΦΟΡTΩΝΟΥΝ ΜΕ F-35

Εδώ και αρκετό καιρό για την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά για το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας φαίνεται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση, ότι το F-35 θα είναι το επόμενο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και μάλιστα το αρχικό χρονοδιάγραμμα φαίνεται να προβλέπει την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 BLOCK 52 σε VIPER και ενώ θα είναι σε εξέλιξη η μετατροπή των Block 50 σε F-16 Block 52 M.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Η αναβάθμιση των F-16 θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση το 2027 και θα ΄χει κοστίσει κοντά στα 2 δις.

Αν το F-35 “πέσει” στα 80 εκατομμύρια όπως λένε οι κατασκευαστές της Lockheed Martin, μετά από 5 χρόνια ,τότε τα 12 αεροσκάφη που θα πάρουμε θα κοστίσουν κάτι λιγότερο από 1 δις. Χωρίς τα όπλα τους!

https://www.youtube.com/watch?v=acpcezsxrns&feature=emb_title

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ