Κόσμος

Ζαρίφ: Η τύχη της συμφωνίας για τα πυρηνικά εξαρτάται από την Ευρώπη

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών για τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά του 2015, εν μέρει γιατί υπάρχουν ανησυχίες πως η Τεχεράνη σε λιγότερο από ένα χρόνο θα αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από την Ευρώπη αν η ενεργοποίηση του μηχανισμού για την επίλυση των διαφορών που προβλέπει η συμφωνία για τα πυρηνικά θα σημάνει το τέλος της.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία (JCPOA) ως μία από τις καλύτερες που υπογράφηκαν ποτέ, ο Ζαρίφ κάλεσε της χώρες της Ευρώπης που την έχουν υπογράψει να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή.

Ξεκαθάρισε ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί το ζήτημα με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι δεν είναι βέβαιο πόσο καιρό μία «συμφωνία Τραμπ» σχτεικά με το ζήτημα των πυρηνικών θα μπορούσε να επιβιώσει.

Ο Ρουχανί είχε κατηγορησε την Ε.Ε. για αποτυχία να λάβει ανεξάρτητες αποφάσεις για τη συμφνωία, καλώντας την Ένωση να ζητήσει συγνώμη από το Ιράν που δεν κατάφερε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας.

Εξάλλου, ο Ζαρίφ εστίασε στον θάνατο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή εξόντωσής του πριν επτά μήνες.

Η προσφυγή στον μηχανισμό
Σε ανακοίνωσή τους το απόγευμα της Τρίτης Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία έκαναν γνωστή την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωση «δεν είχαμε άλλη επιλογή, δεδομένων των ιρανικών ενεργειών, από το να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της διεθνούς συμφωνίας και να παραπέμψουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στον Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών, ο οποίος ορίζεται στην παράγραφο 36 της JCPOA».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ