Ένοπλες Συρράξεις

Τελεσίγραφο ιρακινής Χεζμπολάχ: "Απομακρυνθείτε κατά ένα χλμ. από τις βάσεις των ΗΠΑ" - Μεταφέρονται εκτάκτως 2.200 πεζοναύτες

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ιρακινή Χεζμπολάχ (Kata'ib Hezbollah) προειδοποιεί τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ να απομακρυνθούν από τις βάσεις και τα σημεία ενδιαφέροντος των ΗΠΑ σε απόσταση όχι μικρότερη από ένα χιλιόμετρο, από το βράδυ της Κυριακής.

Χθες το βράδυ, ο ηγέτης της ιρακινής Χεζμπολάχ κάλεσε όσους θέλουν να "μαρτυρήσουν" να ενταχθούν σε "επιχειρήσεις κατά των ξένων εισβολέων". Αυτό συνεπάγεται με επιθέσεις αυτοκτονίας σε αμερικανικούς στόχους, όπως πρεσβείες και βάσεις, ενώ δεν περιορίζεται μόνο στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

Ειδικοί επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας εκφράζουν φόβους για αφύπνιση «εν υπνώσει» θυλάκων της Χεζμπολάχ σε Ευρώπη και ΗΠΑ και κυβερνοεπιθέσεις σε ευαίσθητους αμερικανικούς στόχους.

Οι κινήσεις αμφότερων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πολεμική σύρραξη, με το Ιράν να έχει σηκώσει το λάβαρο της μάχης σε τζαμί. Στον τρούλο του τζαμιού που βρίσκεται στην πόλη Jamkaran κυματίζει για πρώτη φορά στην ιστορία μια κόκκινη σημαία που συμβολίζει τις επερχόμενες άγριες μάχες.

Το συγκεκριμένο τζαμί, που βρίσκεται στην περιοχή Qom του Ιράν, θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρη την γη και η έπαρση του λάβαρου αποτελεί "κάλεσμα" στη μάχη, αλλά και "προειδοποίηση" για τους εχθρούς του Ιράν.

https://twitter.com/SiffatZahra/status/1213412757107888128?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1213412757107888128&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F961472%2Fdolofonia-souleimani-fovoi-gia-tromokratika-htupimata-kai-kuvernoepitheseis-se-ipa-kai-europi%2F

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν, το Ναυτικό των ΗΠΑ διέκοψε μια στρατιωτική άσκηση με το Μαρόκο καθώς ανακατευθύνει το αμφίβιο καταδρομικό πλοίο USS Bataan (LHD-5) το οποίο μεταφέρεται με σημαντικό αριθμό πεζοναυτών στη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας την Παρασκευή το βράδυ.

Οι πεζοναύτες θα ενταχθούν στην 82η μονάδα αλεξιπτωτιστών που εδρεύει στο Fort Bragg, και βρίσκεται σε αποστολή στο Ιράκ ως ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την επιχείρηση των ΗΠΑ που οδήγησε στη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού.

Παράλληλα, βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποιούν πτήσεις κοντά στο Λίβανο και την Κύπρο από σήμερα το πρωί, σύμφωνα με tweets από λογαριασμούς στο twitter που παρακολουθούν την εναέρια κυκλοφορία. Σύμφωνα με το λογαριασμό ένα αεροσκάφος US Air Force RC-135W "Rivet Joint" παρατηρήθηκε για αρκετές ώρες μακριά από τις ακτές του Λιβάνου, ενώ σε αντίστοιχη πορεία εντοπίστηκε και το Royal Air Force (RAF) Sentinel.

Και τα δύο αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου και συλλέγουν πληροφορίες για παρακολούθηση απειλών, όπως μια εισερχόμενη εκτόξευση πυραύλων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μέσα σε ένα όλο και πιο ασταθές περιβάλλον στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμάνι και του ηγέτη τη ιρακινή σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Αμπού Μαντί αλ Μουχαντίς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές