Αρχείο

Συντριβή των φιλότουρκων στη Σύρτη της Λιβύης - Ο Εθνικός Στρατός ελέγχει πλήρως την πόλη - Η Μόσχα στέλνει βοήθεια στη Βεγγάζη! (upd)


Συνεχίζεται η προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ. Η μία νίκη διαδέχεται την άλλη για τον LNA, που επισπεύδει τις διαδικασίες, καθώς η Τουρκία όχι μόνο στέλνει τζιχαντιστές στην Λιβύη, αλλά σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, υπάρχουν ήδη τουρκικά στρατεύματα στην χώρα.

'Οπως και να έχει πάντως, ουδείς μπορεί να σταματήσει την ορμή του LNA, καθώς πριν λίγα λεπτά, οι φιλότουρκοι δέχθηκαν συντριπτική ήττα στην πόλη Σύρτη, με τον Εθνικό Στρατό να μπαίνει βαθιά μέσα στην πόλη και να καταλαμβάνει στρατόπεδα και σημεία-κλειδιά, όπως οι περιοχές Wadi al-Hunaywah, Ḩawsh al ‘Urjīyah και Ghardabiya Reservoir-1. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Εθνικός Στρατός (LNA) ελέγχει πλήρως την πόλη.

Πρόκειται για κομβικές τοποθεσίες που δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στον Χαφτάρ.

Βλέποντας αυτές τις εξελίξεις ο Σάρατζ, μεταβαίνει εκτάκτως στην Αλγερία, όπου θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο της χώρας, όσο και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.

Ο κυβερνήτης της Τρίπολης πλέον δεν ενδιαφέρεται για το εάν θα πέσει η πόλη που κυβερνάει παρανόμως, αλλά προφανώς βλέπει και την επόμενη ημέρα, καθώς σίγουρα με την συντριβή του στρατού του, θα ψάξει αμέσως για άσυλο.

Την ίδια στιγμή όμως έχουμε κινητικότητα και από την Μόσχα. Για δεύτερη φορά, Ρωσικό Tupolev Tu-154M ( RA-85042 ) προσγειώθηκε στη Βεγγάζη που ελέγχει ο Χαφτάρ.

Το μεταγωγικό αναχώρησε από την Συρία προς Λιβύη και εν συνεχεία γύρισε στην Λαττάκεια. Πολλά τα σενάρια που μπορούν να ειπωθούν. Η Μόσχα ίσως στέλνει από όπλα, μέχρι και μισθοφόρους της ομάδας Wagner, οι οποίοι δραστηροποιούνται και στην Συρία.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που έρχονται νέες αποκαλύψεις για την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. Σε συνέντευξη του στο CNN Turk το βράδυ της Κυριακής (05.01.2020), ο Ερντογάν αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης.

“Με τη συμφωνία αυτή (σ.σ. Τουρκίας – Λιβύης χάλασε το σχέδιο του διδύμου Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων, για να εγκλωβίσουν την Τουρκία στη Μεσόγειο. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ομάδα του κι εγώ με τους δικούς μου συνομιλήσαμε για περίπου 1,5 ώρα. “Μας είπε πως ‘αυτό που κάνετε είναι παράνομο’. Του είπα ‘αν είναι παράνομο, εσείς προχωρήστε με μη παράνομες ενέργειες, λύστε έτσι το ζήτημα αυτό’. Όμως, εμείς συμφωνήσαμε με ένα κράτος…”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Δείτε φωτογραφίες του Reuters:

https://twitter.com/Libyancitizen6/status/1214179790560907264?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/MLNA27/status/1214161285883072512?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/lummideast/status/1214169123762135040?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1214115064351019008?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ