Ένοπλες Συρράξεις

Αγριεύει η Άγκυρα λόγω EastMed: «Να πάρουν το μήνυμα όσοι διατηρούν επιθετική στάση» - "Πράσινο φως" για αποστολή στη Λιβύη

Με διαδοχικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ξεκίνησε τις προκλήσεις η Άγκυρα για την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, ενώ από το πρωί τουρκικά μαχητικά προχωρούν σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου.

«Το νομοσχέδιο για τη Λιβύη είναι σημαντικό για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας καθώς επίσης και για την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτηση στο twitter, μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ, μετά την ψηφοφορία ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα ανακόψει περιφερειακά σχέδια, θα προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.

«Ελπίζω ότι εκείνοι που διατηρούν την επιθετική τους στάση στη Λιβύη να λάβουν το απαραίτητο μήνυμα με την έγκριση αυτού του νόμου», τόνισε με tweet του ο Οκτάϊ, σημειώνοντας ότι κάθε βήμα της τουρκικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέρος μιας λεπτομερούς στρατηγικής και σχεδίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, ο Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα επικοινώνησε με τον Τσαβούσογλου για να τον ευχαριστήσει για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε στο CNN Turk ότι «η Τουρκία έκανε ένα βήμα που θα αποτρέψει τις προκλήσεις εναντίον της στην Μεσόγειο», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ήταν «μια αναγκαιότητα για την εθνική ασφάλεια».

Πόσοι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο

Η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έφερε άρον – άρον στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων, υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων που έφερε η προέλαση των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαφτάρ προς την Τρίπολη.

Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην «επιχείρηση Λιβύη», και πλέον έλαβαν και το πράσινο φως από το κοινοβούλιο της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία επίλεκτης λιβυκής στρατιωτικής δύναμης για άμεση αντιμετώπιση απειλών
  • Παροχή όπλων, αεροσκαφών, οχημάτων και θαλάσσιων σκαφών
  • Κοινές ασκήσεις
  • Ανταλλαγή αντιτρομοκρατικών πληροφοριών και επιχειρησιακή συνεργασία

Το ερώτημα που μένει είναι πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, αλλά και σε ποιο βαθμό θα εμπλακούν στις συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι πως θα αλλάξουν τις ισορροπίες, θα οξύνουν την ένταση στην περιοχή, αλλά και την αντίδραση των συμμάχων του Χαφτάρ.

Επιπρόσθετα, διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν ότι οι ομάδες ανταρτών που βρέθηκαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων στην εισβολή στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Όπως, μάλιστα, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση της Λιβύης αρχικά ήταν αντίθετη στην ιδέα μίας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά την αποδέχθηκε, καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ άρχισαν να προελαύνουν προς την Τρίπολη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την Τρίτη τις ενέργειες της Άγκυρας. Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, ο παναραβικός οργανισμός υπογραμμίζει «την ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».

Οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης