Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ εκκενώνουν το Ιράκ: «Εγκαταλείψτε την χώρα με κάθε μέσο» - Αγιατολάχ Χαμενεϊ: "Σκληρή εκδίκηση περιμένει την Αμερική" (upd)

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ανανέωση 10:39

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη προέτρεψε την Παρασκευή όλους τους πολίτες να αποχωρήσουν αμέσως από το Ιράκ, λίγες ώρες μετά την εξουδετέρωση του Ιρανού υποστράτηγου των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμάνι και του διοικητή ιρακινής πολιτοφυλακής Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις.

"Λόγω των αυξημένων εντάσεων στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή, η Πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει Αμερικανούς πολίτες να λάβουν σοβαρά υπόψη την ταξιδιωτική συμβουλή του Ιανουαρίου 2020 και να αναχωρήσουν αμέσως από το Ιράκ. Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να απομακρυνθούν αεροπορικώς εφόσον αυτό καθίσταται δυνατόν και, σε διαφορετική περίπτωση, σε άλλες γειτονικές χώρες δια χερσαίας οδού", ανέφερε σε δήλωσή του.

Αρχικό κείμενο

Σε πολεμικό τόνο κινείται η Τεχεράνη μετά την εξουδετέρωση του Κασέμ Σουλεϊμάνι, υποστράτηγου των Φρουρών της Επανάστασης, από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Ο Χαμενεϊ, καθώς και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών του Ιράν, υπόσσχονται "σκληρή εκδίκηση" για το θάνατο του Ιρανού διοικητή, δηλαδή περαιτέρω κλιμάκωση και πολεμικό επεισόδιο με τις ΗΠΑ.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή το πρωί σχετικά με την εκτέλεση του Ιρανού διοικητή μετά από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, η Τεχεράνη τόνισε ότι θα εκδικηθεί με "σκληρό τρόπο" αυτούς που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά το θάνατο του υποστράτηγου των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), Κασέμ Σουλεϊμάνι και του διοικητή των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (Hash al-Shaabi) Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις.

Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν περιέγραψε τον Σουλεϊμάνι ως την εικόνα του διεθνούς κινήματος αντίστασης και τόνισε ότι όλοι όσοι ασπάζονται την "αντίσταση" θα εργάζονται για να εκδικηθούν το αίμα του.

"Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί έγινε μάρτυρας είναι η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (...) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που εβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει την «εγκληματική» επίθεση στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ανήγγειλε ο εκπρόσωπος του οργάνου αυτού, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του ιρανού στρατηγού διεμήνυσε από πλευράς του ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Ρουχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.

https://twitter.com/khamenei_ir/status/1212989051093028864

https://twitter.com/khamenei_ir/status/1212991721954578432

https://twitter.com/khamenei_ir/status/1212995728395636736

https://twitter.com/khamenei_ir/status/1212998634264027136

https://twitter.com/khamenei_ir/status/1213002634644402177

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε ότι τόσο οι σύντροφοι όσο και οι εχθροί του διοικητή του IRGC θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θα προχωρήσουν με ακόμα πιο έντονο ζήλο, επειδή "η τελική νίκη περιμένει εκείνες τις φωτεινές ψυχές που ακολουθούν το μονοπάτι των Μουτζαχεντίν".

Ο Ανώτατος ηγέτης ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί τρεις μέρες δημόσιου πένθους για το θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμάνι. Επέτεινε επίσης τα συλλυπητήριά του στον σύζυγο και τα παιδιά του διοικητή.

Ο υποστράτηγος του IRGC και ο Αλ Μουχάντις έφυγαν χωριστά από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης σε δύο αυτοκίνητα νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όπου στοχοποιήθηκαν και εξουδετερώθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, υπαρχηγός των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον της αυτοκινητοπομπής που τους μετέφερε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις ΔΛΚ, συμμαχία σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στην ανακοίνωση για το θάνατο του Σουλεϊμάνι, το IRGC δήλωσε ότι "ο ένδοξος υποστράτηγος ισλαμικών δυνάμεων μαρτύρησε σε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ με ελικόπτερο την Παρασκευή το πρωί στο αποκορύφωμα των δια βίου προσπαθειών του να προωθήσει το δρόμο του θεού".

https://www.youtube.com/watch?v=BChM1MUVvOc&feature=emb_title

https://www.youtube.com/watch?v=nvbKFGjGefk&feature=emb_title

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης