Μέση Ανατολή

Ιράν: Καλλιτέχνης «ύψωσε» λευκή σημαία στα ιστορικά μνημεία της χώρας (εικόνες)

«Στο κόκκινο» βρίσκεται η έναταση μεταξύ Ιραν και ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί με πύραυλο από αμερικανικό drone, έπειτα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ιρανική ηγεσία ορκίστηκε να πάρει «βαριά εκδίκηση» για τον θάνατο του Σουλεϊμανί και ο Αμερικανός πρόεδρος, με tweet του στις 4 Ιανουραρίου, δήλωσε ότι αν αυτός ο όρκος υλοποιηθεί, θα βάλει στόχο μεταξύ άλλων και τα ιστορικά μνημεία του Ιράν.

Με αφορμή το εν λόγω tweet, ο Ιρανός καλλιτέχνης Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ, συνεχίζοντας το πρότζεκτ «Ειρήνη» -το είχε εγκαινιάσει με μία σειρά φωτομοντάζ στα οποία είχε συνθέσει παγκοσμίως γνωστά τοπόσημα στις ΗΠΑ και στο Ιράν- αυτή τη φορά «φαντάζεται» και «υψώνει» λευκή σημεία πάνω σε μνημεία της χώρας του τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ «παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά».

iran2

Μνημεία ισλαμικά: το Μπλε Τζαμί στην Ταυρίδα και το Τζαμί Λουφτολάχ στο Μεϊντάν, τη μεγάλη πλατεία στο Ισπαχάν. Μνημεία της προϊσλαμικής περιόδου της χώρας: τον Μεγάλο Ναό των Ζοροαστρών στο Γιαζντ και την Περσέπολη. Ανάμεσα σε αυτά, μνημείο ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική ιστορία: τον τάφο του ιδρυτή της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας Κύρου του Β' - του επονομαζόμενου Μέγα - στις Πασαργάδες, τάφο στον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε σπονδές και χοές και χόρεψε γύρω του, τιμώντας τον. Και άλλα πολλά.

iran4

 

Η λευκή σημαία την οποία «ύψωσε» ο Ιρανός καλλιτέχνης αναδεικνύει το πώς πολιτισμικά μνημεία μιας χώρας και τα οποία ανήκουν στον παγκόσμιο πολιτισμό συχνά βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά δύο αντιμαχόμενων μερών: η μνήμη της καταστροφής των δύο Βούδων στο Μπαμιάν του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ή της παρ' ολίγον ολοσχερούς καταστροφής της Παλμύρας στη Συρία από τον ISIS είναι νωπή.

Η πρωτοβουλία του Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ αποτελεί συμβολική του έκκληση να εξαιρεθεί από τις αντιπαλότητες η παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά.

iran6
iran8
iran10
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης