Μέση Ανατολή

Ιράκ: Χιλιάδες κόσμου στη νεκρική πομπή του στρατηγού Σουλεϊμανί

Πολλές χιλιάδες κόσμου συμμετέχουν στη νεκρική πομπή του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνί στη Βαγδάτη. Όπως αναφέρει ο Guardian, το κλίμα στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι "βαρύ” και η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού ήρθε σε μια στιγμή που οι εντάσεις στη χώρα ήδη βρισκόντουσαν στο "κόκκινο”, ενώ έκδηλος είναι ο φόβος για κλιμάκωση της βίας.

Παράλληλα με τη Βαγδάτη, νεκρώσιμες ακολουθίες θα λάβουν τόπο στις πόλεις Καρμπάλα και Νατζάφ που θεωρούνται ιερές για τους σιίτες μουσουλμάνους, ενώ η σορός του Σουλεϊμάνί θα επιστρέψει στο Ιράν το πρωί της Κυριακής. Όπως έχει γίνει γνωστό ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ θα πρωτοστατήσει της εξοδίου ακολουθίας που θα γίνει στην Τεχεράνη, ενώ η σορός του Σουλεϊμάνί θα ταφεί στη γενέτειρα πόλη του, την Κερμάν.

Όπως αναφέρει η Τεχεράνη, η διεξαγωγή της νεκρική πομπής του Σουλεϊμάνί στη Βαγδάτη γίνεται ύστερα από την επίμονη παράκληση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Αντέλ Αμπντούλ-Μαχντί.

Η εκδίκηση θα είναι σκληρή

Την ώρα που εν χορό η ηγεσία του Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνί, και ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη συνέχισε στον ίδιο τόνο: "θα υπάρξει μια πολύ σκληρή εκδίκηση. Ο τόπος και ο χρόνος θα αποφασιστεί από το Ιράν”, τόνισε ο Ματζίντ Ραβαντσί σε συνέντευξη του στο CNN, προσθέτοντας ότι "η δολοφονία του Σουλεϊμάνί δεν θα μείνει αναπάντητη”.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους ηγέτες να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση” και πρόσθεσε ότι "ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει έναν ακόμη πόλεμο στον Κόλπο”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές