Ελληνοτουρκικά

Oλοταχώς προς κρίση: Η Άγκυρα αγοράζει & τρίτο γεωτρύπανο - Θα το στείλουν νότια της Κρήτης;


«Εχουν ξεκινήσει και κινήσεις για εκπαίδευση προσωπικού, σε εθνική βάση, που θα στελεχώσει το νέο πλωτό γεωτρύπανο» 

Η Τουρκία επιταχύνει τις προσπάθειές της για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" η οποία αναφέρει ότι οι κινήσεις της στρέφονται προς νορβηγικές εταιρείες από τις οποίες αγόρασε τα πλωτά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Γενί Σαφάκ", υπό τον τίτλο “Τρίτο γεωτρύπανο η νέα κίνηση”, η Τουρκία ετοιμάζεται για την αγορά νέου γεωτρύπανου ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και κινήσεις για εκπαίδευση προσωπικού, σε εθνική βάση, που θα στελεχώσει το νέο πλωτό γεωτρύπανο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι σχεδιάζεται εθνική παραγωγή υλικού για τα γεωτρύπανα ώστε η Τουρκία να μην εξαρτάται από το εξωτερικό.

To ερώτημα βέβαια είναι που θα το πάνε.

Όπως είχε αναφέρει και το Πενταπόσταγμα, οι Τούρκοι θέλουν να τρυπήσουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς προετοιμάζουν το Oruc Reis για νέες αποστολές, ενώ το ενισχύουν και με νέο βαθυσκάφος παρακολούθησης, για το οποίο θα διεξαχθεί ανοικτός διαγωνισμός σε λίγες μέρες.

Η επόμενη κίνηση της κατοχικής Τουρκίας είναι να στείλει στην περιοχή της Κρήτης ερευνητικό σκάφος. Κι αυτό γιατί θέλει αμέσως μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη να κάνει κινήσεις εδραίωσης των νέων παράνομων δεδομένων. 

Παράλληλα με τις σχεδιαζόμενες κινήσεις στην περιοχή της Κρήτης, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις παράνομες ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά σκάφη συνεχίζουν τις εργασίες τους. 

Ταυτόχρονα σε διπλωματική αντεπίθεση αποδύεται η Αθήνα αυτή την εβδομάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα θέσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες,  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ Δένδιας τόνισε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου. Επίσης, το ΥΠΕΞ φέρεται να επεξεργάζεται επιστολή που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider - φωτό κάτω), θα βρεθεί την Πέμπτη στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα. Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της GΝΑ του Αλ Σάρατζ, «το διεθνώς αναγνωρισμένο Προεδρικό Συμβούλιο ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν τις συμφωνίες άμεσα σε ισχύ, μετά την επικύρωσή τους». 

Ο όρος που υιοθετήθηκε για την τουρκολιβυκή συμφωνία είναι «μνημόνιο κατανόησης» για να μην απαιτείται η κύρωσή της από το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο την χαρακτήρισε «καταφανή παραβίαση» της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης. Ωστόσο, στην πράξη στην πράξη περιλαμβάνει δεσμευτικές διατάξεις και εσωτερικές διαδικασίες επικύρωσης, κάτι που προβλέπεται μόνο σε συμφωνίες.

Την ώρα που ο Γκουαϊντέρ θα επισκέπτεται την Αθήνα, Πέμπτη και Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέτει το ζήτημα της συμφωνίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ ο κ. Δένδιας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ομολόγους του από σημαντικές χώρες της περιοχής του Κόλπου για να συζητήσει όλες τις εξελίξεις.
https://twitter.com/yenisafak/status/1203875665520381952?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ