Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Οι πρώτες "ρωγμές" στον EastMed: Το Ισραήλ μπλοκάρει την εκμετάλλευση του στόχου "Αφροδίτη" - Στον "πάγο" δισεκατομμύρια δολάρια

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Το Ισραήλ αντιτάσσεται σε περαιτέρω ενέργειες στο στόχο "Αφροδίτη" της Κύπρου, έως ότου διευθετηθεί η διένεξη για το πεδίο φυσικού αερίου Yishai του Ισραήλ, όπως κατέστησε σαφές ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Udi Adiri, σε μια επιστολή που απέστειλε στους κατόχους δικαιωμάτων Delek Drilling LP TASE: DEDR.L), Noble Energy Inc. (NYSE: NBL) και Shell, σύμφωνα με ισραηλινό ΜΜΕ που ειδικεύεται σε ζητήματα επιχειρήσεων και ανάπτυξης.

Ο Adiri απευθυνόμενος στους Διευθύνοντες Συμβούλους της Delek Yossi Abu, της Noble Energy SVP Keith Elliot και τηςShell East Med GM Chris Breeze, ανέφερε, "Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Κράτος του Ισραήλ δεν παραιτείται από το πεδίο φυσικού αερίου Aphrodite-Yishai και δεν έχει πρόθεση να το πράξει".

Η επιστολή εστάλη τον περασμένο μήνα μετά από σχόλια του ισραηλινού επιχειρηματία Beny Steinmetz, που έχει συμφέροντα στην άδεια για το στόχο Yishai που συμπίπτει με την Αφροδίτη, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δικαιώματα της άδειας. Ο Steinmetz και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι το αέριο στον στόχο Yishai θα μπορούσε να αξίζει όσο 3 δισεκατομμύρια NIS.

Η Shell και η Noble Energy κατέχουν το 35% του πεδίου της Αφροδίτης, ενώ η Delek Drilling κατέχει το υπόλοιπο 30%. Στις 7 Νοεμβρίου, η Delek Drilling ανέφερε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση να επενδύσει 2,5-3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του πεδίου της Αφροδίτης τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης της υποδομής για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου. Η αξία του αερίου στον τομέα της Αφροδίτης υπολογίζεται σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην επιστολή του προς τους ιδιοκτήτες δικαιωμάτων της Αφροδίτης, ο Adiri επισημαίνει ότι ο τομέας Αφροδίτης-Yishai είναι ένας διασυνοριακός στόχος φυσικού αερίου "και ως εκ τούτου το Ισραήλ και η Κύπρος διεξήγαγαν πολυετείς διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη διμερούς συμφωνίας όσον αφορά την εκμετάλλευση του πεδίου Αφροδίτη-Yishai και μια από τις επιλογές που τέθηκαν για εξέταση ήταν η δυνατότητα να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των κατόχων αδειών και των δύο χωρών, με την επιφύλαξη της έγκρισης των δύο κρατών».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής τα δύο κράτη δεν έχουν συνάψει την απαραίτητη συμφωνία που θα διευκόλυνε τη δίκαιη εκμετάλλευση και ανάπτυξη του τομέα προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Κατά συνέπεια, ο Adiri υπογραμμίζει: "Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω για τη θέση του κράτους του Ισραήλ ότι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πεδίου Αφροδίτης-Yishai από τους κατόχους αδείας και των δύο κρατών δεν πρέπει να αρχίσει πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Κύπρου".

Οι κάτοχοι δικαιωμάτων στο πεδίο Yishai, οι εταιρείες Israel Opportunity Energy Resources LP, Nammax Oil and Gas Ltd. (ελεγχόμενη από τον Beny Steinmetz), η Eden Energy Discoveries Ltd. (TASE: EDN) και η AGR Petroleum Services Holdings AS, επικρότησαν την "αναμφισβήτητη ανακοίνωση" της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...