Αρχείο

Λιμάνι για το στόλο του ζήτησε ο Ερντογάν από την Τυνησία - Σφοδρές αντιδράσεις στην Τύνιδα: «Δεν θέλουμε Τούρκους στη χώρα μας»

Ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ότι ο Ερντογάν ζήτησε από την Τυνησία και λιμάνι για το στόλο του, εκτός από αεροδρόμια.

Όπως μεταδίδει ηγ ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του χθες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.

Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.

«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.

«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα του Ερντογάν για διευκολύνσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε πολεμικά αεροδρόμια της Τυνησίας βρήκε "τοίχο" από την μεγάλη άρνηση όλων των πολιτικών κομμάτων στην χώρα, που ξεσηκώθηκαν για την πιθανότητα παρουσίας τουρκικών μεταφορικών αεροσκαφών A400M στην Τυνησία.

Μετά το σφοδρό βομβαρδισμό της αεροπορίας του Χαφτάρ στο αεροδρόμιο της Μισουράτα σήμερα και το κλείσιμο της ναυτικής διόδου στα λιμάνια της Λιβύης, η μόνη διέξοδο των Τούρκων ήταν η Τυνησία, στην οποία όμως ξεσηκώθηκε όλος ο πολιτικός κόσμος, για οποιαδήποτε διευκόλυνση προς τους Τούρκους.

Το Ελεύθερο Συνταγματικό Κόμμα της Τυνησίας εξέδωσε μάλιστα μια έντονη ανακοίνωση, η οποία επικρίνει την υποδοχή από τον πρόεδρο της Τυνησίας Qais Said, του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια επίσκεψη που την χαρακτήρισε άκρως  «μυστηριώδη».

Στην ίδια ανακοίνωση, το μεγάλο πολιτικό κόμμα της χώρας εξέφρασε την έκπληξή του για την μη έγκαιρη ανακοίνωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου από τα μέσα ενημέρωσης της Προεδρίας της Δημοκρατίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, καταγγέλλοντας παράλληλα την κοινοποίηση τέτοιων σημαντικών πληροφοριών στην κοινή γνώμη μέσω των τουρκικών ΜΜΕ.

Το κόμμα κάλεσε την Τυνησιακή Προεδρία να υιοθετήσει διαφάνεια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, να αποσαφηνίσει τις επιλογές που υιοθετήθηκαν εν προκειμένω στην “μυστηριώδη συνάντηση”, και να ενημερώσει την κοινή γνώμη για αυτά τα κυρίαρχα ζητήματα.

Το κόμμα προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να ικανοποιήσει οποιοδήποτε τουρκικό αίτημα , ούτε να εκδώσει αποφάσεις στο όνομα του λαού της Τυνησίας, σε σχέση με τον πόλεμο στην Λιβύη, η οποία θα απέκλινε από τις σταθερές απόψεις της καθορισμένης εξωτερικής πολιτικής της Τυνησίας, βάσει της αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Οποιαδήποτε απόφαση που επηρέαζε την εθνική κυριαρχία και εθνική ασφάλεια της Τυνησίας, δεν θα γίνει αποδεκτή, δηλώνει το κόμμα της χώρας.

Ως γνωστό, την Τετάρτη το πρωί, ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στην Τυνησία, συνοδευόμενος από μια αντιπροσωπεία που περιελάμβανε τον υπουργό άμυνας και εξωτερικών σχέσεων, αλλά και τον διευθυντή της ΜΙΤ, για μια απροειδοποίητη επίσκεψη μίας ημέρας.

Στο τέλος της συνάντησης, η τυνησιακή προεδρία ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο προέδρων, σημειώνοντας ότι η όλη διαδικασία περιελάμβανε ανασκόπηση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Τυνησίας στη Λιβύη” η οποία δεν υφίσταται ουσιαστικά, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο πολιτικός κόσμος στην Τυνησία μετά από μια περίοδο ταραχών και εξέγερσης κατά του πρώην προέδρου Μπεν Αλί, δεν επιθυμεί να εμπλακεί επουδενί σε κρίσεις όπως αυτή της Λιβύης,  για ευνόητους λόγους.

Η άποψη αυτή κυριαρχεί στην χώρα και πείθει με σαφήνεια τον νυν πρόεδρο, να μην παίξει τα παιχνίδια του σουλτάνου Ερντογάν που ονειρεύεται μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία στην Α.Μεσόγειο.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1209956164320006145?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1209956164320006145&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2F2019%2F12%2F%25cf%2583%25ce%25b5-%25cf%2583%25cf%2585%25ce%25bd%25ce%25b1%25ce%25b3%25ce%25b5%25cf%2581%25ce%25bc%25cf%258c-%25ce%25b7-%25ce%25b1%25ce%25b9%25ce%25b3%25cf%2585%25cf%2580%25cf%2584%25ce%25b9%25ce%25b1%25ce%25ba%25ce%25ae-%25cf%2580%25ce%25b1-%25ce%25bb%25cf%258c

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ