Κόσμος

Όλα δείχνουν σύγκρουση: Eσπευσμένη μεταταφορά τουρκικών UAV σε βάση στα Κατεχόμενα - Σταδιακή περικύκλωση Ελλάδας-Κύπρου

Βάση για drone στο Λευκόνοικο στήνει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Kibris Postasi. Η εσπευσμένη μεταφορά των μη επανδρωμένων στα Κατεχόμενα αποτελεί μέρος του ευρύτερου τουρκικού σχεδίου για περικύκλωση της Ελλάδας.

Η εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη με την παράνομη απόπειρα ανακήρυξης ΑΟΖ, οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η γενικότερη επιθετική ρητορική χρησιμοποιούνται ως "όπλα" εξουθένωσης και φθοράς του ηθικού των Ελλήνων, τακτική η οποία όμως δεν πιάνει.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στην συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συμπληρώνει ότι η «εγκατάσταση» της λεγόμενης βάσης θα γίνει στο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η συμφωνία της Δημοκρατίας περιλαμβάνει απόκτηση τεσσάρων drone αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της Εθνικής Φρουράς. Σκοπός τους είναι η παρακολούθηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Συμπληρώνεται ότι δημιουργία της η εν λόγω βάσης έγινε σύμφωνα πάντα με την Kibris, στην βάση του "κατεπείγοντος".

Την είδηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαίωσε και ο λεγόμενος Πρωθυπουργός των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνικό ζήτημα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργασίες στο κατεχόμενο αεροδρόμιο θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να εισαχθούν άμεσα και μη επανδρωμένα αεροχήματα ελληνικής κατασκευής, τα οποία θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα αναχαίτισης των τουρκικών προκλήσεων με αυτή τη νέα τεχνολογία.

Στις επαφές του υπουργείου Άμυνας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage.

Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Σημείωσε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία. Στη Τουρκία, παρατήρησε ο υπουργός, πήρε 15 χρόνια να αναπτύξουν το δικό τους ΜΕΑ, αλλά εμείς, δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και η ελληνική προσπάθεια θα έχει σύντομα αποτέλεσμα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ