Εκκλησία

Χάνει και την Αντιόχεια το Φανάρι! - Πατριάρχης Ιωάννης: Η αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησίας είναι αδικαιολόγητη

Αφού του γύρισε την πλάτη η Εκκλησία των Ιεροσολύμων με τον Πατριάρχη Θεόφιλο να επιχειρεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με πρόταση για Σύναξη Ορθοδόξων στην Ιορδανία, τώρα το Φανάρι χάνει οριστικά και την Αντιόχεια και τα χαμόγελα μετά τις αναγνωρίσεις από Αθήνα και Αλεξάνδρεια παγώνουν προς το παρόν, με την ελπίδα πάντως να υπάρξουν ευχάριστα νέα από Τιφλίδα ή...Σόφια!

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας πίστευε πάντοτε ότι η αναγνώριση της OCU από τους επικεφαλής της Ελληνικής και Αλεξανδρινής Εκκλησίας είναι απαράδεκτη και λυπηρή. Αυτό είπε στις 5 Δεκεμβρίου , σε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη στη Δαμασκό.

Κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνομιλίας, ο ι δύο πλευρές συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας ημερήσιας διάταξης των διορθόδοξων σχέσεων.

Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση των διορθοδόξων σχέσεων, ο Πατριάρχης Ιωάννης υπογράμμισε ότι η θέση του σχετικά με τις ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει, καθώς αυτές οι πράξεις δεν είναι με βάση τους κανόνες. Πιστεύει ότι η αναγνώριση της λεγόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία από τους αρχηγούς των Εκκλησιών της Ελλάδας και της Αλεξάνδρειας είναι αδικαιολόγητη και λυπηρή.

Πάντως το σενάριο για κάποιους είδους Πανορθόδοξης Συνόδου στην Ιορδανία και οι προοπτικές αυτής είναι περισσότερο από αμφίβολες...

Ωστόσο, το Φανάρι έστειλε μήνυμα ότι δεν σκόπευε να συμβουλευτεί κανέναν και θεωρούσε μια τέτοια συνάντηση άχρηστη "γιατί θα συμφωνούσε μόνο στο ότι οι συμμετέχοντες δεν θα συμφωνούσαν μεταξύ τους". Υπενθύμισε επίσης ότι εδώ και καιρό δεν υπάρχει συμφωνία στον ορθόδοξο κόσμο. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η Σύνοδος της Κρήτης.

“ Η φωνή της Κωνσταντινούπολης στην Ιορδανία δεν πρέπει να είναι καθοριστική. Αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θα το κάνει αυτό πια”, πιστεύει ο πρώτος αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών, Αλεξέι Μακάρκιν. "Ο επικεφαλής τέτοιων συναντήσεων από την άποψη της Κωνσταντινούπολης μπορεί να είναι μόνο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και, νομίζω, η Κωνσταντινούπολη δεν θα αποκλίνει από αυτή την αρχή", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Κύριλλος για να πάει σε εκδήλωση, που θα συγκαλέσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και όπου θα προεδρεύσει, είναι απίθανο. Η Μόσχα θα είναι έτοιμη να πάει μόνο σε μια συνάντηση με τη μορφή στρογγυλής τραπέζης στην οποία όλοι θα είναι ίσοι" ανεφερε.

Ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει ότι με την πρότασή του ο Πατριάρχης Θεόφιλος προσπάθησε να σωθεί από μια δυσάρεστη επιλογή: «Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θέλει να διατηρήσει σχέσεις και με τους δύο. Από τη μία πλευρά, η Ιερουσαλήμ έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη και υπό τον Πατριάρχη Θεόφιλο έγιναν ισχυρότεροι σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Και η Κωνσταντινούπολη έπαιξε κάποτε σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι η διεθνής ορθόδοξη κοινότητα αναγνώρισε την απομάκρυνση του παλαιού Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Επομένως, ο Θεόφιλος δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Αλλά δεν θέλω να τις χαλάσει ούτε με τη Μόσχα. Ο Θεόφιλος ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι προσκυνητές από τη Ρωσία έρχονται στην Αγία Γη, έρχονται χορηγοί και βοηθούν οικονομικά τους Αγίους Τόπους. Επομένως, είναι σημαντικό να αναβάλει το ερώτημα από ποια πλευρά είναι. Νομίζω όμως ότι το Φανάρι θα εξακολουθήσει να επιμένει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας."

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Makarkin, το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είναι επίσης έτοιμο για τυχόν συμβιβασμούς. "Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μετά από τη δήλωση του Πατριάρχη Θεόφιλου, που το Πατριαρχείο Μόσχας φαινόταν να δέχεται ευνοϊκά, ακολούθησε το κλείσιμο της Αλεξανδρινής αντιπροσωπείας στη Μόσχα. Δηλαδή, κατέστησαν σαφές ότι η θέση της Μόσχας δεν έχει μαλακώσει” κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...