Αφρική

"Φόρτωσε" με τρομοκράτες η Λιβύη: Η Τουρκία έστειλε 300 Σύριους μισθοφόρους στο πλευρό του GNA - Ετοιμάζονται και 1000 Τουρκμένοι

Καταρρίπτεται και επίσημα η διάψευση της κυβέρνησης της Τρίπολης για την παρουσία Σύριων τρομοκρατών στη Λιβύη, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό του GNA, προσπαθώντας ανεπιτυχώς έως τώρα να αναχαιτίσουν την προώθηση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χαφτάρ.

Μέρα με τη μέρα εντείνονται οι προετοιμασίες μεταξύ του στρατού του Φαγέζ αλ Σάραζ που ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που προελαύνει από τα ανατολικά της χώρας με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή να εγκριθεί από την τουρκική Βουλή η βοήθεια του στρατού προς την Λιβυή, 300 σύριοι στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας κατά των Κούρδων βρίσκονται ήδη στην Τρίπολη.

Την αποκάλυψη έκανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται κοντά στους τρομοκράτες μισθοφόρους που στρατολογήθηκαν από την Τουρκία και όπως φαίνεται ρίχνονται πρώτοι στη μάχη για την αμυντική θωράκιση της Τρίπολης.

Ετοιμάζονται 1.000 Τουρκμένοι

Τις πληροφορίες αναμετέδωσε το Bloomberg τονίζοντας μάλιστα πως άλλοι 1.000 μαχητές κυρίως με καταγωγή από το Τουρκμενιστάν μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Τουρκίας και περιμένουν τη εντολή να αναχωρήσουν για τη Λιβύη. Το Bloomberg επικαλείται πηγές από τη Λιβύη που επιβεβαιώνουν την άφιξη των 300 σύριων πολεμιστών αλλά και για την άφιξη μαχητών «από τις εθνοτικές τουρκμενικές ανταρτικές ομάδες που έχουν αγωνιστεί μαζί με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και πήραν εντολή να ενισχύσουν αμέσως την κυβέρνηση στην Τρίπολη».

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάραζ στον αγώνα της εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία του Φιλντ Μαρσάι Χαλίφα Χαφτάρ.

Να σημειωθεί επίσης πως η κυβέρνηση της Λιβύης είχε αρχικά αντισταθεί στην ιδέα μιας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά αποδέχτηκε καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν φτάσει στα περίχωρα της Τρίπολης και μη έχοντας άλλη επιλογή δέχτηκε το πλάνο βοήθειας που δέχτηκε από την Τουρκία με αντάλλαγμα τη δημιουργία της ψευδοσυνεργασίας τους στη Μεσόγειο η οποία έχει καταδικαστεί από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Εκτός από τους επαναστάτες της Συρίας, η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει δικά της στρατεύματα στην Τρίπολη τα οποία και αναμένεται να αναπτυχθούν στη Λιβύη στις αρχές Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ