Ελληνοτουρκικά

Σε τεντωμένο σκοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν - Οργή στην Αθήνα για το ΝΑΤΟ

Με το μέγιστο των τουρκικών επιδιώξεων πάνω στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σε συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να επιχειρηματολογήσει ότι η Άγκυρα πρέπει να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες.

Ήδη το State Department χαρακτήρισε «προκλητικό και μη χρήσιμο» το εν λόγω μνημόνιο, ενώ  και η ρωσική διπλωματία αποδοκίμασε την τουρκολιβυκή συνεννόηση, συνιστώντας «σύνεση» στα συμβαλλόμενα μέρη.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη στάση του Γάλλου προέδρου Μακρόν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να απομονώσει τον Ερντογάν. Αρκεί, όμως, αυτό; Σίγουρα είναι το πρώτο βήμα αλλά θα χρειαστεί και το δεύτερο και ουσιαστικότερο που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων που θα πονέσουν τον Τούρκο Πρόεδρο αν συνεχίσει τον χαβά του στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει στις 16:30 (ώρα Ελλάδος) στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα καθίσουν ο ένας απέναντι στον άλλο, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο μετά τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως χαρακτηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ο Πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στην Βρετανική πρωτεύουσα για την σύνοδο του ΝΑΤΟ, ζύγιζαν μέχρι τελευταία στιγμή τα δεδομένα, ενώ μετά την οριστικοποίηση της συνάντησης οι συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης ήταν συνεχείς. Αρχική πρόθεση της Αθήνας ήταν να γίνει μια σύντομη επαφή των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου, με την πλευρά της Τουρκίας να ζητά επίσημη συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών. Τελικά, χθες αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα, καθώς, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κρίνεται πολύ σοβαρή.

Έτσι, στις 16.30 ώρα Ελλάδος, στο ξενοδοχείο The Grove που βρίσκεται στην περιοχή του Γουότφορντ, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο, οι δύο αντιπροσωπείες θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων και από ελληνικής πλευράς μαζί με τον Πρωθυπουργό θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το θέμα των διαρκών προκλήσεων και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η συμπεριφορά της Άγκυρας πρέπει να τεθούν από την πλευρά της Ελλάδας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ευθέως και «με ανοιχτά χαρτιά», όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, πριν η χώρα μας επανεξετάσει και διαφοροποιήσει την στάση της και την πολιτική της απέναντι στην γείτονα.

Ουδείς μπορεί να προκαταβάλει το αποτέλεσμα της συνάντησης, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινηθεί απρόβλεπτα, ενώ έχει ανοίξει μια ευρύτερη ατζέντα από την δική του πλευρά που θέτει σε σκληρή δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, κρίνεται προτιμότερο ο Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει πρόσωπο με πρόσωπο στον Ερντογάν ότι «είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», και να σημειωθεί ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα». Επίσης είναι δεδομένη η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να είναι ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά σε στιγμές μεγάλης έντασης, διότι εκτιμά ότι μέσα από τον διάλογο υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες αποφυγής επικίνδυνων καταστάσεων.

Σύγκληση πολιτικών αρχηγών σε περίπτωση αδιεξόδου

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, μια διαρροή για αναβολή της συζήτησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προήλθε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκάλεσε βραχυκύκλωμα, με το Μέγαρο Μαξίμου να σπεύδει σε διάψευση της σχετικής πληροφορίας. Μάλιστα, υπήρχαν πληροφορίες για έντονη αντίδραση της Άγκυρας, μετά την κυκλοφορία της σχετικής είδησης, ενώ αρμόδιες πηγές από την πλευρά της κυβέρνησης τόνιζαν ότι «Δεν θα παγώναμε τα ΜΟΕ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με Ερντογάν».

Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την συνάντηση, θα καθορίσει και το ενδεχόμενο σύγκλισης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Αν υπάρχει θετική εξέλιξη και διαπιστωθεί ότι η Άγκυρα έχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης, θεωρείται ότι η ενημέρωση του κ. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων είναι επαρκής. Αν όμως τα συμπεράσματα της ελληνικής πλευράς από την συζήτηση εντείνουν την ανησυχία για την στάση της Τουρκίας και εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης, είναι πιθανό ο Πρωθυπουργός να καλέσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει ο ίδιος και να συζητήσει μαζί τους την στάση της Ελλάδας απέναντι στα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν.

Κυβέρνηση: Η τακτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ αδικεί την Ελλάδα 

Η αφωνία του ΝΑΤΟ στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το επί της ουσίας κλείσιμο του ματιού στην Άγκυρα από το Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης δυσφορίας στην Αθήνα για τη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων που στρέφονται κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η δυσαρέσκεια για τη στάση του ΝΑΤΟ και ιδίως του γραμματέα του, ο οποίος συμπεριφέρεται ως «Πόντιος Πιλάτος», διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και αγγίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις επισκιάζουν την διήμερη (χτες και σήμερα) παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο για την επετειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ που φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής, με την Ελλάδα να είναι μέλος του από το 1952, όταν τρία χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου, η χώρας μας εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μαζί με την… Τουρκία.

Ενδεικτικές του κλίματος δυσαρέσκειας είναι οι επίσημες τοποθετήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά την νέα πρόκληση της Τουρκίας και την υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης για την μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ.

Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που δεν περιορίστηκε να επαναλάβει τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το ΝΑΤΟ «αδικεί» την Ελλάδα με την «τακτική των ίσων αποστάσεων» απέναντι στο «θύτη και το θύμα», αλλά υπενθύμισε με νόημα και το επεισόδιο Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στο μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο πρωθυπουργός άδειασε το γραμματέα της Συμμαχίας δημοσίως για την απάντησή του ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ να παρέμβει κατά της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας.

Μάλιστα οι αναφορές αυτές του κ. Πέτσα έγιναν με αφορμή τη χτεσινή δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ στην εφημερίδα «Καθημερινή» όπου ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υποστήριξε για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο ότι «το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων (σ.σ. των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων με ευθύνη της Άγκυρας).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές