ΗΠΑ

«Πυρά» Έσπερ κατά Τουρκίας: Απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ΝΑΤΟ!

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάρκ Έσπερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την κατεύθυνση της Τουρκίας όσον αφορά τις ενέργειες τους στην ευρύτερη περιοχή.

«Τη στιγμή της εισβολής στη βόρεια Συρία η Τουρκία εξέθεσε τη συμμαχία. Καταλάβαμε ότι ήταν ένα λάθος, πιστεύαμε ότι θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή αλλά συνέχισαν σύμφωνα με τα πλάνα τους. Τώρα ξανά το ίδιο. Η Τουρκία κινδυνεύει να βγει από τη γραμμή που ακολουθεί η συμμαχία», δήλωσε ο Έσπερ το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Εθνικό Φόρουμ Άμυνας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Έσπερ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία υπήρξε επί μακρόν σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος πολέμησε πολλούς πολέμους μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα εγκλήματα πολέμου
Οι σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκαν όταν τα σχόλια για «τουρκικά εγκλήματα πολέμου» στη Συρία δεν ήχησαν καλά στα αυτιά των «συμμάχων».

«Η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει» είχε δηλώσει τότε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Έσπερ σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον ενάντια στην Άγκυρα.

«Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς – και υποθέτω πως είναι ακριβείς – θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

«Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας».

«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του ακολούθησε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία που προκάλεσε τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού, με αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Πηγή: Ahval

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...