Κυβέρνηση

Πρώην στρατιωτικοί & Υπουργοί προειδοποιούν: «Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια» - Πρόκληση δίπλα σε Οινούσσες & Φαρμακονήσι ετοιμάζει η Άγκυρα

Κρίσιμοι θα είναι όπως όλα δείχνουν οι επόμενοι μήνες, με υπουργούς, αλλά και πρώην στρατιωτικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κουμουτσάκος στο ΣΚΑΙ,υπογράμμισε ότι «η αντίδραση πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Οι συνεργασίες που έχουμε με τα κράτη της περιοχής, Αίγυπτο, Ισραήλ, Βουλγαρία, βάζω και τα ΝΑΤΟϊκά κράτη, δηλαδή να κάνουμε μια ζώνη αποτροπής γύρω από τη Τουρκία, και σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν να μην υπάρξει παρέμβαση από τις ΗΠΑ. Είμαστε σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά σενάρια».

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης, δήλωσε πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη κι αρκετά σοβαρή με την συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά δεν μας ξαφνιάζει γιατί δεν σέβεται τίποτα. Είχαμε δει από τον καιρό που μπήκε στη Συρία κι αν "κέρδιζε" κάτι θα γύριζε πίσω με μεγαλύτερη επιθετικότητα, κάτι που έγινε τελικά. Κατέληξε να πείσει την υποτιθέμενη κυβέρνηση της Λιβύης να υπογράψει αυτή τη συμφωνία.

Οι πιθανότητες και η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κάνει το... παραπάνω βήμα. Μπορεί όμως να προκύψει ένα ατύχημα με τα όσα κάνει κι εκεί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί θα γίνει» επεσήμανε ο πρώην υπουργός μιλώντας στο Open TV.

Για τα σοβαρά επεισόδια στο Αιγαίο παραδέχτηκε πως: «Φτάσαμε πολλές φορές κοντά σε νέα Ιμια. Γίνεται κάποια ενέργεια, οι πληροφορίες δείχνουν ότι κάτι έχουν στο μυαλό τους και θα πρέπει να υπάρχει μια αντίδραση. Βάσει λογικής αντιδράς, στέλνεις πλοία, στέλνει κι άλλος και συγκεντρώνονται πολλοί σε ένα σημείο. Τότε φτάνεις στην κλιμάκωση και για να γίνει αποκλιμάκωση πρέπει να μιλήσεις... Ακριβώς κάτι τέτοιο έγινε και φτάσαμε εκεί στα Ίμια, πολλές φορές. Από μικροεπεισόδια που μπορεί να είχαν εξελιχθεί αλλιώς».

Για την κυπριακή ΑΟΖ τέλος, επεσήμανε: «Η Κύπρος βασίζεται στην Ευρώπη. Χτίζει συμμαχίες με κράτη που έχουν λόγους να προασπίσουν τα συμφέροντά της. Καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Γι αυτό μετέχουμε σ' αυτές τις Ενώσεις, αλλιώς τι νόημα έχει;»

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σύμφωνα με την σχετική τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους, η Άγκυρα δεσμεύει αυτές τις δύο περιοχές για το χρονικό διάστημα από τις 9 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 του μήνα για την διενέργεια υποβρύχιων δραστηριοτήτων.

Ζητά δε από τα διερχόμενα πλοία να τηρηθεί απόσταση 500 μέτρων από τα όρια των δεσμευμένων περιοχών.

ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ετοιμάζεται να εντάξει στο στόλο του 6 νέα υποβρύχια και φρεγάτες για την προστασία της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τα υποβρύχια και τα πολεμικά πλοία είναι ακόμη υπό κατασκευή, ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ενέκρινε ήδη το κονδύλι της ναυπήγησής τους, ύψους 8 δις ευρώ.

Παράλληλα, το 2020 θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και το σύστημα πυραυλικής αεροπορικής άμυνας χαμηλού/μεσαίου βεληνεκούς Hisar, καθώς και το σύστημα Siper, ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει και στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16.

Οι Τούρκοι λοιπόν προετοιμάζονται για να δημιουργήσουν τετελεσμένα, όμως οι ΕΔ θα τους δώσουν μία σκληρή απάντηση όταν χρειαστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ