Κυβέρνηση

Οι 10 μεγάλες νομοθετικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση αρχές του 2020

Το δόγμα του συνδυασμού δουλειάς και ολιγοήμερων διακοπών εφαρμόζει αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μπορεί να βρίσκεται στο Μέτσοβο αλλά έχει καθημερινή επικοινωνία με τους στενούς συνεργάτες του προκειμένου να καθορίσει  - σε πιο χαλαρούς ρυθμούς είναι η αλήθεια - την ατζέντα του 2020. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες μας και ο καθορισμός, σε συνεργασία με τα μέλη της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, των νομοθετημάτων που θα κατατεθούν τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

- Όπως όλα δείχνουν το «ποδαρικό» στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει με το νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων που ήδη έχει καθυστερήσει αφού είχε προγραμματιστεί αρχικά να κατατεθεί προς τα τέλη του τρέχοντος έτους από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάτι όμως που τελικά δεν έγινε.

- Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανόν όπως μαθαίνουμε να κατατεθεί μαζί με αυτό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα αφορά στον καθορισμό ενός ελάχιστου αριθμού δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως τις πρωινές ώρες, ακόμη και στις περιπτώσεις που θα προκηρύσσονται απεργίες στις αστικές συγκοινωνίες.

- Από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Αχ. Καραμανλή αναμένεται και το σχέδιο νόμου για την λειτουργία των υδατοδρομίων, που αναμένουν οι επενδυτικές εταιρείες εδώ και χρόνια.

- Προτεραιότητα έχει τεθεί παράλληλα στην κατάθεση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό θα προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και επιχειρήσεων σε ποσοστό μέχρι και 25% της κεφαλαιακής σύνθεσης των αγροτικών συνεταιρισμών και μέχρι 40% στις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

- Φυσικά αναμένεται επίσης η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 σε κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα από τις αρχές του 2020. Στα άρθρα του σχεδίου νόμου θα καθορίζονται αναλυτικά τα εισοδηματικά κριτήρια και οι διαδικασίες καθώς η φιλοδοξία είναι να επωφεληθούν 400.000 οικογένειες την επόμενη πενταετία αν και μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το πόσες οικογένειες τελικά θα το δικαιούνται για το 2020.

- Τους πρώτους μήνες, το πιθανότερο εντός του Φεβρουαρίου, περιμένουμε νομοθετικά και το νέο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα που θα έρθει να αντικαταστήσει τον πολυσυζητημένο νόμο Κατρούγκαλου. «Κλειδί» για τις διατάξεις των άρθρων που συντάσσουν οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας θεωρείται η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 10 Ιανουαρίου που θα αποφασίσει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

- Προτεραιότητα έχει τεθεί και για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορεί να μην κατάφερε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος που θα επέτρεπε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ωστόσο θα γίνουν κάποιες κομβικές τροποποιήσεις και στο υπάρχον πλαίσιο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ έπεται και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα λύκεια.

- Νέο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρξει και όσον αφορά την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να λειτουργεί ευάριθμα και σε μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας σε σχέση με το παρελθόν, ιδίως όταν η χώρα δοκιμάζεται από φυσικές καταστροφές.

- Τέλος αναμένεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θα γίνει έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην πρόληψη και στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών. Οι σχετικές διατάξεις αναμένονταν τέλη του τρέχοντος έτους αλλά κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία τους, οπότε ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας θα το καταθέσει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...