Απόψεις

Ναύαρχος Φενέκος: «Ο ΟΗΕ δεν είναι αρμόδιος να ακυρώσει τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας»

Πρέπει «σήμερα κιόλας να νομοθετήσουμε για αστυνομικού τύπου δυνατότητες στην ΑΟΖ», είπε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος Στέλιος Φενέκος, όσον αφορά στις εξελίξεις γύρω από τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Ο Τσαβούσογλου δεν μιλάει για ΑΟΖ, μιλά για υφαλοκρηπίδα. Έχει αλλάξει ρητορική γιατί φοβάται ότι η ΑΟΖ ενδεχομένως αν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία με τη Λιβυή, να συνεχίσει να τηρείται η ρητορική του. Μιλάει για υφαλοκρηπίδα που είναι ισχυρότερη έννοια», δήλωσε αρχικά στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Από την πλευρά μας κάνουμε μια επιστολή στον ΟΗΕ η οποία δεν έλεγε για τα στίγματα που θα έπρεπε. Αντιθέτως, ζητούσαμε από τον γενικό γραμματέα να αποφασίσει για πράγματα που δεν είναι στη δικαιοδοσία του. Πώς θα κρίνει αυτός αν η συμφωνία είναι έγκυρη ή άκυρη όταν δεν έχει αρμοδιότητα γι αυτό. Η εσωτερική επικύρωση μιας συμφωνίας είναι θέμα των χωρών και στον ΟΗΕ αυτό είναι αποδεκτό. Είναι θέμα του συμβουλίου Ασφαλείας ενδεχομένως, αλλά και στη συνθήκη της Βιέννης που λέει ότι δεν την ενδιαφέρει η εσωτερική επικύρωση. Γι αυτό λέει ο ΟΗΕ να τα βρούμε μεταξύ μας και βάζει και μια άλλη παράμετρο. Επικαλείται τις κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες, που εκεί υπάρχει ειδική διάταξη στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που λέει ότι πρέπει να αξιοποιήσεις ένα από τα μέσα του ΟΗΕ. Δηλαδή συνδιαλλαγή, διαιτησία, προσφυγή σε δικαστήριο κλπ. Για να προσφύγεις όμως εκεί, το άθρο 74 και το άρθρο 283 λέει ότι αν δεν τα έχουμε βρει από την απέναντι πλευρά, πρέπει αμελλητί να δηλώσουμε τις απόψεις μας, άμεσα δηλαδή και χωρίς καμία επεξεργασία».

«Είμαι υπέρ της προτεραιότητας των διπλωματικών μέσων και των ειρηνικών. Και εδώ όμως πάσχουμε στη συνέχεια του κράτους. Θα σας πω γιατί. Επίτροπος Αλιείας ήταν η κ. Δαμανάκη, η επιτροπή Αλιείας έχει δηλώσει στον καταστατικό χάρτη για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, ότι έχει αρμοδιότητα για τις ΑΟΖ και για τις περιοχές αυτές σε όλη την ΕΕ. Εμείς λοιπόν πρέπει να πιέσουμε την ΕΕ και η κ. Δαμανάκη γνωρίζει όλες τις παραμέτρους και περιμένω να πάρει μια πρωτοβουλία για να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, διότι η παρέμβαση στον ΟΗΕ της ΕΕ που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα θα είναι καθοριστική. Το δεύτερο είναι ότι υπήρξε μια νομοθεσία του 4001 του κ. Μανιάτη, ο οποίος ορίζει τα όρια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ειδικά της υφαλοκρηπίδας είναι πολύ σημαντικό διότι παραβιάζει κάποιο δικαίωμά μας και πρέπει να το στηρίξουμε σε αυτήν την νομοθεσία», συνέχισε για να καταλήξει:

«Πρότασή μου είναι σήμερα κιόλας να νομοθετήσουμε για αστυνομικού τύπου δυνατότητες στην ΑΟΖ, για να μην πάνε πολεμικά πλοία. Δηλαδή να επεκτείνουμε την αρμοδιότητα του λιμενικού σώματος, να δράσει στην ΑΟΖ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ