Αφρική

Μαζική μεταφορά οπλισμού στη Μισράτα: Διαδοχικές πτήσεις από τουρκικό αεροσκάφος-"φάντασμα" - Προετοιμασίες για εισβολή στη Λιβύη

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Μια πηγή στο αεροδρόμιο της Μισράτα ανατολικά της Τρίπολης δήλωσε ότι ένα τουρκικό αεροσκάφος τύπου Boeing 747 που έφθασε στη Λιβύη χθες, Σάββατο, πιστεύεται ότι μετέφερε όπλα, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδιο αεροπλάνο έχει εντοπιστεί στη Μισράτα, σε μη προγραμματισμένες ώρες στον χάρτη των πολιτικών πτήσεων, και ασάφεια περιβάλλει το φορτίο που μεταφέρει στο αεροδρόμιο, το οποίο ελέγχεται από τις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που μάχεται τον Εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA).

Ο μηχανικός Ίσα Αλ Σουχούμι, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Μισράτα, δήλωσε ότι το τουρκικό αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο χθες δεν υπήρχε στον χάρτη πτήσεων, σημειώνοντας ότι "μια ένοπλη ομάδα περιμένει το αεροπλάνο και εμποδίζει το προσωπικό του αεροδρομίου να το πλησιάσει".

Ο Αλ Σαχούμι πρόσθεσε στο Erm News ότι "η ένοπλη ομάδα μετέφερε το φορτίο του αεροσκάφους σε φορτηγά και αποχώρησε χωρίς να πραγματοποιηθούν οι συνηθισμένες διοικητικές διαδικασίες".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ιστότοπος ItaMilRadar, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση της κίνησης στρατιωτικών αεροσκαφών στην Ιταλία και τη Μεσόγειο, ανέφερε ότι "το ίδιο αεροπλάνο εντοπίστηκε σε αρκετές (μυστηριώδεις) πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Μισράτα κατά τις τελευταίες ημέρες".

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, "Το αεροπλάνο έφτασε στη Μισράτα από την Κωνσταντινούπολη, ενώ πσιτεύεται πως είναι φορτωμένο με στρατιωτικά όπλα και εξοπλισμό για την υποστήριξη των ένοπλων ομάδων του GNA".

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί ένα βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα από λιβυκά ΜΜΕ, και φέρεται να παρουσιάζει τους πρώτους Σύριους τζιχαντιστές στο πλευρό του GNA, ένα γεγονός για το οποίο το Πενταπόσταγμα έχει ενημερώσει εδώ και λίγους μήνες.

https://twitter.com/LibyaReview/status/1211013365956517889

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, που δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση συμφιλίωσης είχε ζητήσει επισήμως από την Τουρκία στρατιωτική υποστήριξη ενάντια στον εθνικό στρατό, ενώ η Προεδρία της Τουρκίας λέει ότι το κοινοβούλιο της σκέφτεται να εγκρίνει νομοθεσία για να επιτρέψει την ανάπτυξη των δυνάμεων στη Λιβύη.

Ο Eθνικός Sτρατός της Λιβύης αγωνίζεται από τον περασμένο Απρίλιο για να απελευθερώσει την πρωτεύουσα Τρίπολη από ένοπλες πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, υπό τον Φαγέζ Αλ Σάραζ.

Υποκρισία από την Άγκυρα - Τσαβούσογλου: Η Λιβύη μπορεί να γίνει σαν τη Συρία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε το Σάββατο (28/12) ενάντια σε απόπειρες δημιουργίας μιας κατάστασης στη Λιβύη παρόμοιας με εκείνης στη σπαραζόμενη από εμφύλιο πόλεμο Συρία.

«Θέλουν να μετατρέψουν (την κατάσταση στη) Λιβύη με (εκείνη) στη Συρία. Αν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε μια συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αντάλια.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάραζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη και τόνισε πως «δεν αναζητούμε πετρέλαιο στη Λιβύη. Θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα του φιλικού και αδερφικού λιβυκού λαού», ενώ συμπλήρωσε πως «Δεν μπορείς να φρουρείς το εθνικό σου συμφέρον αυτοπεριορισμένος στα εθνικά σου σύνορα. Πρέπει να προστατεύεις τους φίλους και συμμάχους σου».

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...