Αφρική

Κινητικότητα στην Τρίπολη: Αναμένεται παρτίδα τεθωρακισμένων οχημάτων από την Τουρκία - "Νεκροταφείο" τουρκικών UCAV η Λιβύη

Σύμφωνα με την αμυντική ιστοσελίδα Jane’s οι Τούρκοι έχουν μεγάλες απώλειες μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων UCAV Bayraktar, στη Λιβύη από τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη που δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης τα δηλωτικά φορτίου που δείχνουν ότι ουκρανικά αεροσκάφη An-12 μετέφεραν εξαρτήματα και εξοπλισμό υποστήριξης για τα UCAV  από την Τουρκία στην αεροπορική βάση της Μισράτα από τα τέλη Ιουνίου.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ένας συνδυασμός ισχυρισμών του LNA και αναφορών των μέσων ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι εννέα από τα τουρκικά UCAV έχουν καταστραφεί.

"Το υψηλό ποσοστό φθοράς που υπέστησαν τα UCAV Bayraktar TB2 οδήγησε στην ανάπτυξη μιας τρίτης παρτίδας", ανέφερε η έκθεση, πριν επισημάνει ότι ο LNA ισχυρίζεται ότι άλλα πέντε τουρκικά UCAV καταστράφηκαν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ο εκπρόσωπος τώρα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υποστράτηγος Αχμέντ Μισμαρί, δήλωσε ότι η Τουρκία παρέχει ανοιχτά στρατιωτική υποστήριξη στις πολιτοφυλακές της Τρίπολης.

Ο Μισμάρι πρόσθεσε ότι ο στρατός του έχει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι στο αεροδρόμιο της Μίτγκα θα φτάσουν σύντομα τεθωρακισμένα οχήματα που έστειλε η Άγκυρα.

Για αυτό χθες είχαμε κινητοποίηση του ελληνικού σώματος όταν έφτασε η πληροφορία από αμερικανικές πηγές, ότι φορτηγό πλοίο που βρισκόταν στη Σούδα ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων για τη Λιβύη.

Λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας μετά το Μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη βορειοαφρικανική χώρα οι δυνάμεις του Λιμενικού κινήθηκαν άμεσα. Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι ύποπτο και το εν λόγω πλοίο είχε νόμιμα έγγραφα ενώ μετέφερε σιδηρομετάλλευμα.

Το πως θα πάνε τώρα τα τουρκικά θωρακισμένα στην Λιβύη αναζητείται από τους ειδικούς, με πιο πιθανό τρόπο αυτόν της  χρήσης ουκρανικών μεταφορικών αεροσκαφών.

Ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ τόνισε ότι ο χρόνος για τη διπλωματία στη Λιβύη είχε λήξει και ότι τώρα είναι η ώρα για τα όπλα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τουρκική στήριξη στους φιλότουρκους τζιχαντιστές με έδρα την Τρίπολη, μετατράπηκε από μυστική υποστήριξη σε ανοικτή υποστήριξη και ότι η μάχη του LNA στην Τρίπολη είναι και κατά της Τουρκίας και όχι μόνο τοπική.

Ο αρχηγός τώρα του πολεμικού ναυτικού του Χαφτάρ που φοίτησε ως γνωστό στην Σχολή Ναυτικών δοκίμων της Ελλάδος, δήλωσε χθες σε εκπομπή ότι οι Τούρκοι τα δίνουν όλα, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει πρόβλημα από την δράση εκτός των UCAV Bayraktar αλλά και των νέων Akinci, τα οποία βομβαρδίζουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ τις βραδυνές ώρες.

Υπολογίζεται ότι 6000 τζιχαντιστές ευρίσκονται στην Μισράτα ενώ έχουν κάνει και την εμφάνιση τους και Τούρκοι κομάντος των ΤΕΔ.

Μιλάμε για μια κατάσταση η οποία θα οδηγήσει πιθανότατα σε κίνηση από τον Ερντογάν που θα αφορά ενδεχόμενη αποστολή τουρκικών δυνάμεων, εφόσον αυτή ζητηθεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά νομίζουμε ότι Ρώσοι και Αμερικανοί θα βάλουν “στοπ” σε κάθε τέτοια σκέψη, διότι θέλουν να μοιράσουν την χώρα μόνοι τους.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ