Αρχείο

Η σύγκρουση ξεκίνησε - Τελεσίγραφο Γαλλίας & Αιγύπτου σε Ερντογάν: «Παράνομη η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης»

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης εμπλέκοντας φυσικά μετά την Ελλάδα, την Αίγυπτο αλλά και την Γαλλία, η οποία έχει και αυτή τεράστια συμφέροντα στην λιβυκή έρημο.  

Χθες μάλιστα ο Μακρόν έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Το μήνυμα Γαλλίας-Αιγύπτου

Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και ο Γάλλος ομόλογός του Jean-Yves Le Drian επέκριναν με σφοδρότητα τα δύο μνημόνια συμφωνίας που υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της αποκαλούμενης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης και της Τουρκίας, με τα οποία οι Τούρκοι προσπαθούν να οριοθετήσουν τα δικά τους θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ενώ υπογράφηκε και συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των δύο πλευρών, που δίνει δυνατότητα να πατήσουν πόδι" οι νεο-Οθωμανοί στην Λιβύη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο  ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι οι συμφωνίες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Και οι δύο υπογράμμισαν τη σημασία της επίτευξης μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης για την κρίση στην Λιβύη, την υποστήριξη των θεσμών του κράτους της Λιβύης και του εκλεγμένου κοινοβουλίου, με την παροχή βοήθειας στην χώρα για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, τον τερματισμό της στρατιωτικής σύγκρουσης και την προετοιμασία ελεύθερων εκλογών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας και τις σταθερές σχέσεις συμφωνώντας σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των διαβουλεύσεων και του συντονισμού, για την περαιτέρω προώθηση όλων των ζητημάτων, ιδίως στον αμυντικό, οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό τομέα.

Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ να επισκεφθεί τη Γαλλία τις επόμενες εβδομάδες για περισσότερες διμερείς συνομιλίες με κύριο θέμα φυσικά το ζήτημα στην Α.Μεσόγειο.

https://twitter.com/IsraelMFA/status/1202286837856980992

Επίσης χθες και το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα. δικαιωμάτων. "Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα", ανέφερε με νόημα το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Μιλάμε όμως για ανακοινώσεις προς το παρόν από παντού υπέρ της Ελλάδος, αλλά αναμένουμε ακόμα πιο απτή συμπαράσταση διότι από λόγια έχουμε “χορτάσει”.

Όσο για το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Γ.Στόλτεμπεργκ προχθές στο Λονδίνο κάλεσε ουσιαστικά Ελλάδα και Τουρκία να συζητήσουν τα διμερή θέματα τους, (εννοεί την πρόθεση ανακήρυξης ΑΟΖ εντός ελληνικής ΑΟΖ, εξαφανίζοντας νησιά μας), ωσάν να πρόκειται για ένα ζήτημα ρουτίνας.

Με τέτοια αντιμετώπιση νομίζουμε ότι οι δηλώσεις του Γαλου προέδρου Μακρόν για "εγκεφαλικό νεκρό ΝΑΤΟ", έχουν απόλυτη ισχύ.

Σήμερα η τουρκική βουλή θα επικυρώσει τις συμφωνίες Λιβύης και Τουρκίας, ενώ αναμένουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα από πλευράς Τουρκίας, με δεδομένη την πρόθεση αποστολής πλοίου ερευνών στην περιοχή της Α.Μεσογείου, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί και θα αντιδράσει αναλόγως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...