ΗΠΑ

Πρώην υπαρχηγός EUCOM: "'Αμεση μεταφορά δυνάμεων από την Τουρκία σε Ελλάδα-Κύπρο" - Άσκηση αεροπλανοφόρου με πραγματικά πυρά στην Α.Μεσόγειο

Πυρ και μανία είναι οι περισσότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι με τα κόλπα των Τούρκων και ζητούν επιτακτικά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απο την χώρα αυτή.

Ένας από αυτούς, ο Charles Wald, πρώην αναπληρωτής διοικητής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, και τώρα μέλος του Κέντρου Άμυνας και Στρατηγικής του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) αναφέρει ότι:

"Είναι ολοένα και πιο εμφανές ότι η Τουρκία λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Παρεμπόδισε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία, ανέβαλε την πρόοδο στις μακροπρόθεσμες κυπριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το 2014 και το 2017 και αγόρασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον πρέπει να μεταφέρει την 39η πτέρυγα μάχης και τις διάφορες υποστηρικτικές της λειτουργίες άμεσα απο το τουρκικό έδαφος. Η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις. Για την πρώτη, πολύ καλή περίπτωση είναι η Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου, η οποία είναι έδρα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και διαθέτει διαδρόμους και εγκαταστάσεις παρόμοιες με το Ιντσιρλίκ.

Επιπλέον, βρίσκεται ακόμη κοντά στο θέατρο της Μέσης Ανατολής και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η επιλογή της Κύπρου θα στείλει στην Τουρκία ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον διατεθειμένες να ανεχθούν την παράνομη διερεύνηση πετρελαίου και τη παρενόχληση της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Όσον αφορά την Ελλάδα, εξήγησα προηγουμένως ότι η Αθήνα τοποθετείται ως "το νέο νοτιοανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντας ασκήσεις της συμμαχίας και καθιστώντας τη ναυτική βάση της στην Κρήτη διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο στην Ουάσινγκτον και στις αρχές Οκτωβρίου, τα δύο κράτη υπέγραψαν μια νέα συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία περιγράφει τις θεμελιώδεις πτυχές της αμερικανο-ελληνικής σχέσης ασφαλείας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι Αμερικανοί πραγματοποιούν άσκηση αεροπλανοφόρου με πραγματικά πυρά σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που παρανόμως είχε δεσμεύσει η Τουρκίας. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα η Τουρκία είχε προχωρήσει στην παράτυπη δέσμευση δύο πραγματικά μεγάλων περιοχών μεταξύ Κύπρου και Κρήτης για ασκήσεις και με πραγματικά πυρά στις 11 και 12 Δεκεμβρίου. Οι περιοχές που έχει δεσμεύσει παράτυπα η Τουρκία συμπίπτουν πέρα από τις περιοχές Ελληνικής και Κυπριακής δικαιοδοσίας και με περιοχή Αιγυπτιακής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενοχλημένος ήταν από την τουρκική κίνηση και τρίτος παράγοντας.

Σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χθες η Αθήνα, στον ίδιο σχεδόν χώρο, δεσμεύτηκαν επίσης δύο περιοχές, που συμπίπτουν σε σημαντικό βαθμό με τις περιοχές που δέσμευσε παράτυπα η Τουρκία, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Η ΝΟΤΑΜ σημαίνει πως το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ προφανώς θα θελήσει για τους σκοπούς της άσκησής του να απογειώσει μαχητικά από αεροπλανοφόρο τους που πλέει στην περιοχή. Σε συνδυασμό με την τριμερή άσκηση που θα διεξαχθεί στην Κύπρο με γαλλικές και ιταλική φρεγάτα που είναι στην Μεγαλόνησο, γίνεται αντιληπτό πως συγκεντρώνεται στην περιοχή ένας σημαντικός αριθμός πολεμικών σκαφών με συντριπτική ισχύ πυρός.

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης τονίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη ναυτική βάση της Σούδας που χρησιμοποιείται από τον 6ο στόλο του πολεμικού ναυτικού του Η.Π.Α, καθώς ετοιμάζουν και τη δημιουργία πρόσθετων βάσεων για ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Για αρκετά χρόνια υπήρξαν πολλές εικασίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να αποσύρουν τα πυρηνικά όπλα και τις αεροπορικές τους δυνάμεις από την Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνεί με τη Ρωσία και το Ιράν και αναλαμβάνει δράσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα πιο εξελιγμένα όπλα του ΝΑΤΟ.

Σήμερα προσφέρουμε ένα σαφές επιχείρημα από κάποιον που θα πρέπει να γνωρίζει τα οφέλη και τις απειλές για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αναλαβαίνοντας τέτοιες ενέργειες”, αναφέρει ο στρατηγός ε.α. Charles Wald, πρώην αναπληρωτής διοικητής της ευρωπαϊκής διοίκησης και συνεχίζει:

“Είναι καιρός να επανεξετάσουμε την στρατιωτική εξάρτηση της Αμερικής από την Τουρκία. Ας ξεκινήσουμε στέλνοντας στην Άγκυρα ειδοποίηση, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταφέρουν τα στρατιωτικά τους περιουσιακά στοιχεία από την Τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.

Γιατί θα πει κάποιος; Εξάλλου, η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα και δημόσια επαινέσει τον πρόεδρο της, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Όμως, τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα εξετάζει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία κατά των Σύρων Κούρδων.

Αυτό ήρθε λίγες μέρες αφού ο Πρόεδρος Τράμπ έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο ομόλογό του, Πρόεδρο Ερντογάν, στο Λευκό Οίκο, ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της» σε σχέση με τη διαμεσολαβητική κατάπαυση του πυρός. Έτσι, η τελευταία ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι το τελευταίο παράδειγμα της τουρκικής αντίληψης, η οποία προσθέτει μεγαλύτερη βαρύτητα στο επιχείρημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει πλέον να εμπιστεύονται την Άγκυρα ως σύμμαχο", καταλήγει ο ίδιος.

Ένα είναι σίγουρο ότι, είτε είναι ο Τραμπ “πρόεδρος” των ΗΠΑ, είτε όχι, ο Ερντογάν έχει μπει στο στόχαστρο του κατεστημένου των ΗΠΑ, και αυτό λέει πάρα πολλά για την Τουρκία το επόμενο διάστημα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης