Αφρική

Νικηφόρο κλίμα για τον Χ. Χαφτάρ - A. Σάλεχ: "Ο LNA προωθείται στα τελευταία οχυρά της Τρίπολης" - "Καλούμε τους πολίτες να τον στηρίξουν"

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ δήλωσε πως υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ LNA αναπτύσσεται προς τα τελευταία προπύργια των πολιτοφυλακών του GNA στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.

"Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης προωθείται προς τα τελευταία οχυρά των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη. Καλούμε τους ανθρώπους της Τρίπολης να στέκονται δίπλα στον στρατό τους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάλεχ, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σαράζ.

https://twitter.com/SkyNewsArabia_B/status/1206290132145340417

Οι μάχες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όλα δείχνουν πως ο LNA έχει το πάνω χέρι. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης συνέχισε την προσπάθειά του να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης την Κυριακή, ημέρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του διοικητή του LNA Χαλίφα Χαφτάρ, κατά το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη μιας "αποφασιστικής μάχης για την Τρίπολη".

Οι μονάδες του LNA βομβάρδισαν την Κυριακή τις θέσεις των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών στο στρατόπεδο al-Naqlia νότια της πρωτεύουσας, καθώς και άλλες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι τα σημεία αυτά χρησιμοποιούνται από δυνάμεις της αναγνωρισμένης από το ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) για την "αποθήκευση οχημάτων και καυσίμων". 

Οι δυνάμεις του διοικητή Χαφτάρ εξαπέλυσαν επίσης "τρεις αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις των πολιτοφυλακών" στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ είχε ξεκινήσει την επίθεση για ανακατάληψη της πρωτεύουσας από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο τώρα φαίνεται οι επιχειρήσεις μπαίνουν στο τελικό τους στάδιο.

Την Πέμπτη, ο Χαφτάρδιέταξε τις δυνάμεις του να ξεκινήσουν την πορεία προς την Τρίπολη και δήλωσε πως οι ένοπλες πολιτοφυλακές της πρωτεύουσας θα ζήσουν μόνο αν παραδωθούν στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, με σκοπό την αποφυγή περιττής αιματοχυσίας.

"Ο εθνικός στρατός της Λιβύης αναπόφευκτα θα νικήσει στη μάχη της Τρίπολης. Καλούμε τις μονάδες που προχωρούν προς την Τρίπολη να συμμορφώνονται με τους κανόνες δέσμευσης. Καλούμε τους ένοπλους που πολεμούν το στρατό μας να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Χάφταρ σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργά την Πέμπτη.

Το Σάββατο, ο LNA δήλωσε ότι κατέλαβε βασικές θέσεις ανατολικά της πρωτεύουσας. Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί η άφιξη μεταγωγικού αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, το οποίο φέρεται να εκκένωσε την περιοχή από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και πολίτες. Η κίνηση αυτή προμηνύει επιθετική ενέργεια στη Βεγγάζη, ωστόσο ακόμα τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1206220570469314561

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1206274503153782785

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1206278228853317632

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ