Αφρική

Εξέγερση της ανώτατης διοίκησης των λιβυκών δυνάμεων κατά Σάρατζ - Ζητούν παρέμβαση των χωρών της Μεσογείου!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια 

Καταιγιστικές εξελίξεις έχουμε στην Λιβύη μετά την υπογραφή του “μνημονίου” θαλασσίων συνόρων και αμυντικής συμφωνίας με την Τουρκία, το οποίο παραδίδει λιβυκό έδαφος στον Ερντογάν.

H ανώτατη λιβυκή στρατιωτική διοίκηση έβγαλε ανακοίνωση κατά κατά του Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο οποίος από σήμερα θα πρέπει να μετρά μέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και μήνες και ειδικά τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουμε αποκλειστικά ως Πενταπόσταγμα ολόκληρο το τεράστιο παρασκήνιο στην Λιβύη, δίνοντας όλες τις πτυχές που αφορούν την πατρίδα μας μετά την τουρκική πρόκληση με τους ανιστόρητους χάρτες που περιλαμβάνουν την τουρκική ΑΟΖ, αγνοώντας ολόκληρα ελληνικά νησιά.

Χθές, όπως αποκάλυψε πρώτο το Πενταπόσταγμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, με μακροσκελή επιστολή του στον ΟΗΕ, ζητάει την άρση αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας καθώς και την αποχώρηση του Προέδρου της κυβέρνησης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, με αφορμή την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία, παραβιάζοντας τόσο το Διεθνές Δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία, όσο και τα δικαιώματα των Λίβυων στην εκμετάλλευση των πόρων που στοχοποιεί η Άγκυρα.

Σε αντίστοιχη γραμμή κινείται και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος επιθυμεί την αποχώρηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ και θεωρεί τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης προκλητική.

Η αποκαλούμενη ανωτάτη στρατιωτική διοίκηση η οποία υπάγεται στο ανώτατο λιβυκό συμβούλιο των αντιπροσώπων που ελέγχει ολόκληρη την λιβυκή επικράτεια, ετοιμάζεται να “ξηλώσει” με τα όπλα την κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγορώντας τον Φαγέζ αλ Σάρατζ ουσιαστικά για εσχάτη προδοσία προς την Τουρκία.

Η λιβυκή Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε έκτακτη ανακοίνωση ανέφερε ότι η υπογραφή των κυβερνητικών μνημονίων θαλασσίων συνόρων και ασφάλειας με την τουρκική κυβέρνηση, είναι άκυρη διότι η ο Φαγέζ αλ Σάρατζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες, η οποίες δεν μπορούν να έχουν νομική ή άλλη επίδραση στο λιβυκό κράτος.

Η Γενική Διοίκηση προειδοποίησε με έκτακτη ανακοίνωση της, ότι η υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία απειλεί την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, την θαλάσσια ναυσιπλοΐα, προσθέτοντας ότι αυτή θα επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντα των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου (Ελλάδα-Αίγυπτος-Ισραήλ) μέσω της προσπάθειας της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή για να επιτύχει τις μεγάλες φιλοδοξίες της.

Η στρατιωτική ηγεσία επεσήμανε ότι ο έλεγχος των τρομοκρατικών ομάδων και των πολιτοφυλακών στην Τρίπολη και η στήριξη της Τουρκίας σε αυτές, οδήγησαν στη χειραγώγηση της πολιτικής σκηνής στην Τρίπολη ( κυβέρνηση Φαγέζ αλ Σάρατζ) και ώθησαν την κυβέρνηση του ίδιου να πράξει μη νόμιμες πράξεις, για να επιτύχουν οι Τούρκοι τις φιλοδοξίες τους στην περιοχή πιστεύοντας ότι θα δουν και πάλι τα όνειρά τους για οθωμανική κατοχή.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι η Τουρκία έχει γίνει καταστεί ένας άμεσος κίνδυνος που απειλεί τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, με την εγκαθίδρυση ενός “κράτους” που επιτρέπει το λαθρεμπόριο όλων των τύπων όπλων προς όφελος των τρομοκρατικών ομάδων και των ένοπλων πολιτοφυλακών, ενώ απειλεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής προσπαθώντας να ελέγξει θαλάσσιες περιοχές (γνωστή και ως τουρκική οικονομική ζώνη της πλούσιας λεκάνης της Μεσογείου).

"Στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, προειδοποιούμε ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο συγκρούσεων των περιφερειακών συμφερόντων με αυτά της Τουρκίας", αναφέρει επί λέξει η ανακοίνωση.

Η Γενική Διοίκηση κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αποσαφηνίζοντας ότι αυτή η σύγκρουση στην οικονομική ζώνη θα απειλήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και απαιτεί την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και των μεσογειακών χωρών (Ελλάδα-Αίγυπτο-Ισραήλ) ώστε να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές φιλοδοξίες και να περιοριστεί  το παλιό όνειρό του Ερντογάν για αποκατάσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Νομίζουμε ότι οι Λίβυοι στρατηγοί το λένε ξεκάθαρα προς όλες τις χώρες της περιοχής, ότι οι Τούρκοι με πρόσχημα ένα “άκυρο” χαρτί που υπέγραψαν με τον Σαράι , θα κινηθούν για να υφαρπάξουν θαλάσσιες περιοχές, και ζητούν την παρέμβαση των χωρών της Μεσογείου. Αναμένουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα....

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ