Αρχείο

Έλεγχος του Λιμενικού σε πλοίο από Τουρκία σε Λιβύη - Η πορεία του διακόπηκε στη Σούδα - Βρέθηκε καθαρό τελικά (upd)

Ανανέωση

Κινητοποίηση προκάλεσε στο Λιμενικό Σώμα η πληροφορία ότι φορτηγό πλοίο που βρισκόταν αρόδου της Σούδας ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων από τη Λιβύη.

Λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας μετά το Μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη βορειοαφρικανική χώρα οι δυνάμεις του Λιμενικού κινήθηκαν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι ύποπτο. Εχει νόμιμα έγγραφα ενώ μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα.

Το πλοίο είναι υπό σημαία Αγίου Βικεντίου και έχει προορισμό τη Μισράτα, στη Λιβύη εναντίον της οποίας υπάρχει εμπάργκο όπλων, το οποίο η Τουρκία παραβιάζει σύμφωνα με καταγγελίες του ΟΗΕ. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο και είναι χωρισμένη στα δύο.

Αρχικό κείμενο

Πληροφορίες από τον συγγραφέα και αμυντικό αναλυτή Babak Taghvaee, αναφέρουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή από τη βάση της Σούδας πραγματοποίησε έλεγχο σε ένα φορτηγό πλοίο που φέρει το όνομα St Vincent Grenadines. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει η υποψία ότι το πλοίο μετέφερε παράνομα όπλα για πολιτοφυλακές του GNA στη Λιβύη που υποστηρίζονται από την Τουρκία, από τηνΑλεξανδρέττα στη Μισράτα της Λιβύης.

Την είδηση μετέδωσε μέσω twitter και ο γνωστός και έγκυρος λογαριασμός Aegean Hawk, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε πιθανότητα μεταφοράς όπλων. Όπως σημειώθηκε, το εν λόγω πλοίο πιθανώς αποτελεί στόχο ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία η πορεία του διακόπηκε στη Σούδα.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο οι αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Σούδα μοιράστηκαν τα παραπάνω με τις ελληνικές αρχές, στήνοντας μια παγίδα στην ανεξέλεγκτη Τουρκία.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1204822300253704197

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1204815495301664768

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Αχμέντ Μισμαρί, δήλωσε ότι η Τουρκία παρέχει ανοιχτά στρατιωτική στήριξη στις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη, μεταδίδει το Al-Arabiya. 

Ο Μισμάρι πρόσθεσε ότι ο στρατός έχει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι στο αεροδρόμιο Μίτιγκα θα φθάσουν σύντομα τεθωρακισμένα οχήματα που έστειλε η Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο χρόνος για τη διπλωματία στη Λιβύη έχει λήξει και ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα όπλα. Ο Μισμαρί πρόσθεσε ότι η τουρκική στήριξη στις ομάδες ισλαμιστών με έδρα την Τρίπολη μετατράπηκε από μυστική σε ανοικτή υποστήριξη και ότι η μάχη του LNA στην Τρίπολη είναι περιφερειακή και όχι μόνο τοπική.

Σε μια έκθεση του ΟΗΕ, η Διεθνής Επιτροπή Κυρώσεων για τη Λιβύη δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία - η οποία έχει δηλώσει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) υπό τον Πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σαράζ - είχε παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στις δυνάμεις του Σαράζ, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων και αεροσκαφών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία, μεταξύ άλλων, τα οποία υποστηρίζουν το Χάφταρ, έχουν παράσχει περιοδικά όπλα. Τον Μάιο, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ghassan Salame δήλωσε ότι 6 με 10 χώρες παρεμβαίνουν επανειλημμένα στη Λιβύη διοχετεύοντας όπλα, χρήματα και στρατιωτικές τακτικές στη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ