Κόσμος

Γιατί η Τουρκία «βάζει πόδι» στο Λιβυκό – ENI και BP βλέπουν τεράστια κοιτάσματα

Το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης που ελέγχει τη δυτική Λιβύη επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τον κλιμακούμενο τουρκικό επεκτατισμό, ο οποίος επιχειρεί πλέον να βάλει πόδι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ στο Λιβυκό πέλαγος. Τους κινδύνους από τις καθυστερήσεις εκ μέρους της Ελλάδας έχουμε εδώ και πολλούς μήνες επισημάνει από αυτές εδώ τις στήλες.

 

Ενώ, λοιπόν, οι συμβάσεις επενδύσεων για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης των εταιρειών ΕxxonMobil, Total και ΕΛΠΕ εξακολουθούν να προχωρούν με αργό ρυθμό στους διαδρόμους της ελληνικής γραφειοκρατίας, η σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Λιβύη έχει από τις αρχές του 2019 αναβαθμίσει τις δικές της συμβάσεις υποθαλάσσιων ερευνών κοιτασμάτων νοτιοδυτικά της Κρήτης με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Στην εικόνα 1 φαίνεται ξεκάθαρα τι συμβαίνει.

Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ –μετά την αναστολή όλων των ερευνητικών πετρελαϊκών δραστηριοτήτων εντός της ιταλικής ΑΟΖ– αγόρασε τα 42,5% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της αγγλικής εταιρείας BP, η οποία κατέχει μία ερευνητική περιοχή (περιοχή 3) νοτιοδυτικά της Κρήτης μεγέθους 54.000 km2.

 

Οι ερευνητικές δραστηριότητες μέσα στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Λιβύης, είχαν παγώσει από το 2014 λόγω του εμφυλίου πολέμου. Παρά τα ατακτοποίητα όρια των ΑΟΖ Ελλάδος, Λιβύης, Ιταλίας και Μάλτας όπως θα δούμε, η περιοχή αυτή ίσως κρύβει τεράστιους θησαυρούς παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Διαβάστε τη συνέχεια  SLpress

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ